Mediafax.biz Exclusiv

Erste a spart chinta de SIF-uri: trei vor cash pe acţiunile BCR, două încă mai cred în listarea la Bursă

Erste a spart chinta de SIF-uri: trei vor cash pe acţiunile BCR, două încă mai cred în listarea la Bursă

Autor: Roxana Pricop

03.08.2011, 19:09 1321

Declaraţiile făcute vineri, 29 iulie, deAndreas Treichl, şeful Erste Group, că "listarea BCR ar fi oprostie" şi că "datoria mea este să-i conving pe toţi cei implicaţică listarea nu este necesară" au pus presiune pe cele cinci SIF-urisă ia o decizie cât mai rapidă în privinţa lichidizării pachetuluipe care îl deţin împreună de 30,1% din BCR. Declaraţiile luiTreichl au fost urmate de o declaraţie transmisă ieri de Erste încare grupul precizează că aşteaptă decizia SIF-urilor în urmadiscuţiilor privind soluţiile alternative la listarea BCR şi că vafi pregătit "să ia rapid orice decizie necesară".

Deşi SIF-urile au la îndemână toatepârghiile pentru a aduce BCR pe Bursă, aşa cum s-a angajat grupulaustriac în 2006, când a achiziţionat pachetul majoritar de acţiunide la statul român în schimbul a 3,75 mld. euro, acestea nu au ostrategie comună şi nici nu au căzut încă de acord dacă îşi vorvinde împreună către Erste acţiunile BCR sau vor cere listareabăncii.

Discuţiile cu Erste privind oportunitatealistării băncii durează de mai bine de un an, iar din grupul celorcinci SIF-uri SIF Moldova s-a remarcat drept unul dintre cei maiactivi susţinători ai listării BCR la Bursă.

"Toate cele cinci SIF-uri am primit o ofertăconcretă de la Erste privind pachetele de ac ţiuni deţinute la BCR.Oferta este aceeaşi pentru toate cele cinci SIF-uri. Am semnat unacord de confidenţialitate şi nu pot să spun nimic până nu sunttoate semnăturile. Cred că această problemă va fi tranşată într-untimp rezonabil, o lună, maximum două", a spus Ioan Cuzman,preşedintele SIF Banat-Crişana.

Potrivit unor surse din piaţa de capital,SIF Banat-Crişana alături de SIF Transilvania şi SIF Muntenia ar fide acord să vândă acţiunile BCR către Erste, în timp ce SIF Moldovaalături de SIF Oltenia susţin încă listarea la Bursă. SIF-uriletrebuie însă se grăbească să ia o decizie, pentru că în octombrieexpiră termenul până la care au agreat cu Erste amânarea listării.Dacă termenul este depăşit şi SIF-urile nu semnează un nou acord cuErste de amânare a listării, atunci grupul austriac este obligat săînceapă demersurile de listare.

"S-ar putea ca listarea să fie maidezavantajoasă pentru noi. Eu nu acţionez pentru interesele şibeneficiile pieţei de capital, ci pentru interesele SIF-ului pecare îl administrez. Listarea BCR ar aduce afaceri mai mari pentruBursă şi brokeri, dar trebuie văzut dacă noi, SIF-urile, putemobţine un preţ bun prin listare", a spus Petre Szel, preşedintelesocietăţii SAI Muntenia Invest, administratorul SIFMuntenia.

SIF Moldova a fost primul SIF care a datcurs unor solicitări primite de la un grup de acţio nari de aconvoca AGA pentru a mandata conducerea să iniţieze demersurile delistare a BCR. "Mai avem încă de discutat cu Erste cu privire lalichidizarea participaţiei la BCR.Există aspecte legale şi fiscale ce trebuie rezolvatecu privire la lichidizarea participaţiei.Avem nevoie de asemenea de opiniaindependentă a unei bănci de investiţii şi de o evaluare a băncii",a spus Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova.

Toate celelalte patru SIF-uri auprimit solicitări similare de la grupuri de acţionari, însă nule-au dat curs, mai mult conducerile acestora spun că nu suntnecesare aceste Adunări Generale."Mingea este la noi. Nu e nevoie de nicio AGA. Nutrebuie să ne spună nimeni care este cea mai avantajoasă ofertăpentru SIF-uri. Noi ştim cel mai bine care e cea mai avantajoasăsoluţie pentru acţionarii SIF-ului", a mai spus Cuzman.

SIF-urile au primit câte 6% din capitalulBCR la înfiinţare în 1993 în cadrul programului de privatizare înmasă. În 2005 BCR a fost privatizată şi grupul austriac Erste acumpărat 61,88% din acţiunile băncii pentru 3,75 mld. euro de lastatul român, BERD şi IFC.

La privatizare, Erste s-a angajat să listezebanca în termen de trei ani şi să plătească un dividend de 40% dinprofitul net pe IFRS. Din cauza crizei însă, listarea a fost decomun acord amânată până în octombrie 2011. Nici în 2010 şi nici înacest an banca nu a remunerat acţionarii cu dividende şi a decis caprofiturile să fie capitalizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO