Mediafax.biz Exclusiv

Estimare: 31 mil. cartele de telefonie mobilă active în 2015

Autor: Adrian Seceleanu

03.08.2011, 19:18 154

"BMI estimează acum că în anul 2015 pe piaţadin România vor exista 30,58 milioane de clienţi. La acea dată pepiaţă vor exista 9,9 milioane de utilizatori ai serviciilor 3G,reprezentând 32% din piaţă", conform datelor din raport.

Numărul de abonaţi la serviciile de internetmobil de mare viteză a crescut în ultimul semestru din 2010 cu380.000 de utilizatori, la 2,23 mil. clienţi - faţă de o creşterede 70.000 de abonaţi pentru serviciile de internet prin linii fixe,arată datele publicate de autoritatea de reglementare încomunicaţii.

Cu creşteri de peste 20% în ceea ce priveşte numărul de utilizatori, atât al utilizatorilor cu cartelepreplătite, cât şi al celor cu abonament, serviciile de internetmobil au înregistrat în perioada iunie-decembrie 2010 cea mai marecreştere a numărului de clienţi de pe întreaga piaţătelecom.

În şase luni de zile numărul de români careintră pe internet folosind un modem / card USB de la un operator detelefonie mobilă a crescut cu 220.000.

Singurul operator care oferă trimestrialdate despre baza de utilizatori pentru serviciile EDGE/3G esteOrange. Ultimele date publicate de cel mai mare operator telecomdin România indică un număr de 3,1 milioane de utilizatori aiserviciilor 3G.

În altă ordine de idei BMI notează scăderileimportante ale bazei de clienţi raportate de operatorii detelefonie mobilă din România în primul trimestru din anul2011.

"Piaţa de telefonie mobilă din România aînregistrat cea mai puternică scădere a numărului de clienţi dinistorie în primul trimestru din anul 2011, cu o scădere netă de1,132 milioane de clienţi. Vodafone a raportat cea mai marescădere, de 607.000 de clienţi, în condiţiile în care compania acontinuat să dezactiveze cartelele SIM inactive.

Totuşi, având în vedere că toţi operatoriiau raportat creşteri negative, estimăm că scăderea numărului decartele SIM a fost influenţată şi de condiţiile macroeconomice, nunumai de deconectarea numerelor inactive." Atât Orange, cât şiVodafone au afişat scăderi ale bazei de clienţi şi în al doileatrimestru din 2011. În primul semestru baza de clienţi a Orange ascăzut cu 352.000 de utilizatori, la 10,11 milioane, în timp cebaza de clienţi a Vodafone s-a diminuat cu 873.865 clienţi, la8,930 milioane clienţi.

Compania a explicat scăderea şi prinschimbarea metodologiei de raportare.

Cosmote va anunţa joi rezultatelefinanciare, ocazie cu care va prezenta evoluţia bazei deutilizatori.

Business Monitor International susţine, pede altă parte, că deconectările masive ale cartelelor sim inactiveoperate de companiile de telefonie din România nu fac altceva decâtsă ofere o imagine mai clară asupra situaţ iei de pe piaţă. "BMIavea de mult timp opinia că rezultatele raportate de operatori eraubazate pe includerea în numărătoare a unui număr mare de clienţiinactivi." De altfel, între datele operatorilor şi cele comunicatede ANCOM pentru finele anului 2010 în ce priveşte numărul deutilizatori de servicii de telefonie mobilă există discrepanţemajore.

Doar Orange, Vodafone, Cosmote şi Zapp auanunţat cumulat pentru finele anului 2010 un număr de 27,1 milioaneclienţi, în timp ce datele ANCOM indicau pentru acelaşi interval24,6 milioane clienţi. Diferenţ a de 2,4 milioane clienţi era celmai probabil reprezentată de cartelele sim aflate în perioada devalabilitate, dar care nu erau folosite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO