Mediafax.biz Exclusiv

Firmele independente ţin o treime din piaţa de leasing

Firmele independente ţin o treime din piaţa de leasing

Autor: Ciprian Botea

04.04.2011, 18:41 77

Companiile de leasing neafiliate băncilor auacordat anul trecut finanţă ri de aproximativ 400 de milioane deeuro, cota de piaţă a acestora fiind de circa 35%, potrivit unorsurse din industie.

Acestea deţin în continuare peste o treime dinpiaţă, chiar dacă afacerile lor au scăzut de două-trei ori mairepede decât media pieţei, care s-a contractat cu 14% în2010.

Prima poziţie în topul celor mai mari companiide leasing neafiliate băncilor revine austriecilor de la PorscheLeasing, care au finanţat în 2010 autovehicule în valoare de 89,5milioane de euro, în scădere cu 26% faţă de anulanterior.

Compania ocupă poziţia a treia la nivelulîntregii pieţe, după UniCredit Leasing şi BRDSogelease.

De altfel, patru din primele zece firme dinpiaţa de leasing sunt independente sau controlate de dealeri autoşi au împreună o cotă de piaţă de 20%. Numărul companiilor de topafiliate băncilor este mai mare în condiţiile în care acesteabeneficiază de puterea brandului unei bănci mari şi forţa devânzări a acesteia.

După Porsche Leasing, topul companiilorneafiliate băncilor este completat de Afin Leasing, Impuls Leasingşi RCI Leasing. Afin a finanţ at anul trecut bunuri cu o valoarecumulată de 57,7 milioane de euro, aproape la jumătate faţă de2009, când compania înregistrase afaceri de aproximativ 110milioane de euro. Impuls Leasing a acordat finanţări de 57 demilioane de euro, cu 32% sub nivelul din 2009, în timp ce RCILeasing a raportat afaceri de 28,1 milioane deeuro.

Volkswagen şi Skoda, principalele două mărcicomercializate de Porsche România, companie de care este legatăactivitatea Porsche Leasing, au avut anul trecut vânzări în scăderecu 7% şi respectiv 9%. Afin Leasing este compania de leasing aIveco, iar scăderea afacerilor companiei este surprinzătoare încondiţiile în care vânzările de vehicule comerciale Iveco aucrescut cu 25% anul trecut, la 1.100 de unităţi. RCI este deţinutăde grupul francez Renault, care a vândut în 2010 cu 6% mai puţineautoturisme pe piaţa locală decât în anulanterior.

În acelaşi timp, companiile care nu suntlegate nici de bănci, nici de dealeri au avut afaceri de 154 demilioane de euro, aproape trei sferturi pe segmentul auto.Vânzările de autovehicule au scăzut cu aproape 20% în 2010, laaproape 120.000 de unităţi.

Piaţa leasingului financiar a scăzut cu 14%anul trecut şi a ajuns la 1,1 miliarde de euro, după ce în 2009finanţările acordate se prăbuşiseră cu 70% pe fondul scăderiipieţei auto. Scăderea finanţărilor a fost cauzată atât de reducereacererii, cât şi de creşterea ponderii bunurilor second-handfinanţate, de la 5% în 2008 la 20% anultrecut.

Dintre companiile independente, Motoractive şiTBI Leasing au prins locuri între primii 15 jucători din piaţaleasingului, finanţările acordate de acestea fiind de 23,7 şirespectiv 19,6 milioane de lei. Motoractive a trecut însă din acestan în categoria companiilor afiliate băncilor după ce a fostpreluată de turcii de la Garanti Bank.

Afacerile companiilor de leasing au coborâtanul trecut de peste patru ori comparativ cu vârful de 4,8 miliardede euro din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO