Mediafax.biz Exclusiv

Fondul Proprietatea a atras anul trecut investiţii străine de 500 de milioane de euro în România

Fondul Proprietatea a atras anul trecut investiţii străine de 500 de milioane de euro în România

Autor: Roxana Pricop

11.01.2012, 19:32 446

Fondul Proprietatea, cu active de 3 mld. euro şi participaţii la perlele energetice ale României, a fost principalul punct de atracţie pentru investitorii străini odată ce s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti pe 25 ianuarie 2011. Dacă înainte de listare fondurile străine de investiţii deţineau circa 12% din capitalul FP, în urma unor achiziţii de acţiuni de pe piaţa gri, pe parcursul anului trecut, fondurile străine au cumpărat agresiv acţiuni FP cu discount de pe bursă şi au ajuns să deţină 42% din FP. Diferenţa de 30% din capital achiziţionată de fondurile străine a însemnat investiţii de circa 500 mil. euro în acţiuni ale Fondului Proprietatea.

Din rândul fondurilor străine de investiţii atrase ca un magnet de Fondul Proprietatea, graţie activelor valoroase şi preţului mic de tranzacţionare, se desprinde fondul american de hedging Elliott Associates care a fost cel mai agresiv investitor în titlurile fondului.

Prin intermediul a două vehicule (firmele americane Manchester Securities şi Beresford Energy Corp) pe care le controlează integral, fondul american deţine 12,5% din capitalul FP şi este cel mai mare acţionar al fondului.

Cele 500 de milioane de euro atrase de Fondul Proprietatea de la investitorii străini pe parcursul anului 2011 reprezintă investiţii de portofoliu. În comparaţie, investiţiile străine directe în primele zece luni ale anului trecut au fost de 1,3 miliarde de euro.

În ciuda valorii ridicare, impactul sumelor atrase de la investitorii străini de FP a fost destul de redus asupra Bursei de la Bucureşti, dar şi mai redus asupra economiei reale.

Analistul economic Dragoş Cabat explică de ce impactul asupra economiei reale a fost redus: "Atunci când vorbim despre fon duri străine de investiţii, vorbim despre achiziţii mari de pachete de acţiuni, într-un interval relativ scurt de timp. Astfel că mă aştept ca fondul american să fi cumpărat pachete mari de acţiuni FP tot de la alte fonduri de investiţii şi nu direct de la persoane care au primit acţiunile drept despăgubire. Este posibil ca aceste fonduri sau vehicule de investiţii înfiinţate de români să fi cumpărat treptat în timp acţiuni de la foştii proprietari până când au ajuns să deţină pachete de acţiuni suficient de mari încât să poată fi vândute unui investitor străin. Astfel că cele 165 de milioane de euro investite de fondul american în acţiuni FP au ajuns pe mâinile unor fonduri şi nu în economia reală, aşa cum s-ar fi întâmplat dacă acţiunile ar fi fost cumpărate de la foşti proprietari".

Pe Bursă, impactul investiţiilor atrase de Fondul Proprietatea s-a regăsit în special asupra creşterii rulajelor cu acţiuni, însă numărul investitorilor activi s-a prăbuşit la minime. În 2011, valoarea medie tranzacţionată a fost de 9,2 milioane de euro faţă de 5,2 milioane de euro în 2010.

"Majoritatea persoanelor care au primit acţiuni FP drept despăgubire sunt vârstnici şi au foarte puţine lucruri în comun cu piaţa de capital. Mulţi dintre aceştia au venit la broker doar pentru a-şi deschide cont de tranzacţionare şi să vândă acţiunile FP, nu au fost interesaţi de alte achiziţii de acţiuni. Banii obţinuţi de foştii proprietari din vânzarea acţiunilor FP s-au dus în consum, spre achiziţii de apartamente sau terenuri, sau spre plata unor datorii. Astfel că impactul asupra bursei a fost redus", a spus Adrian Lupşan, directorul general adjunct al societăţii de brokeraj Intercapital Invest.

Brokerul se aşteaptă ca în 2012 fondul american Elliott Associates să continue să cumpere acţiuni la FP la fel de agresiv ca în 2011, putând chiar ajunge până la un prag de deţinere de 20% din capital. Fondul de hedging poartă numele fondatorului Paul Elliott Singer, care deţine funcţiile de CEO şi director de investiţii la Elliott Management Corporation, firma prin care sunt gestionate activele de 17 miliarde de dolari ale celor două fonduri de hedging marca Elliott - Associates şi International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO