Mediafax.biz Exclusiv

Franks: Vom discuta implicaţiile reorganizării teritoriale; decizia presupune "studii aprofundate"

Autor: Marius Radu - Mediafax

28.06.2011, 16:01 131

"Am nevoie de mai multe date pentru a exprima o opiniereferitoare la acest subiect. Implicaţiile economice ale acesteipropuneri necesită studii aprofundate şi nu mă simt deocamdată înmăsură să exprim un punct de vedere", a afirmat oficialul FMI.

Întrebat dacă autorităţile române au cerut FMI o poziţiereferitoare la implicaţiile economice ale reorganizării teritorile,Franks s-a rezumat să afirme doar că va discuta această chestiunela următoarea misiune de evaluare a acordului.

Preşedintele Băsescu a declarat, în 19 mai, la o conferinţăorganizată de "Ziarul Financiar", că speră ca în 2012 să fieadoptată o soluţie pentru reorganizarea administrativă a ţării,întrucât acum nu poate fi stimulată dezvoltarea, din cauză că seiau decizii pe suprafeţe mult prea mici, judeţele.

În 26 mai, preşedintele Traian Băsescu declara că pentrureorganizarea administrativă a României nu este necesarămodificarea Constituţiei şi că această schimbare trebuie făcută pemodelul actualelor regiuni de devoltare.

Aceasta a fost de altfel şi tema unei întâlniriBăsescu-Boc-lideri PDL, de la sfârşitul lunii mai, în PDL apărândşi reacţii negative faţă de o astfel de iniţiativă.

În 7 iunie, Băsescu afirma, la Londra, la o întâlnire cureprezentanţii mediului de afaceri britanic, că o reorganizareadministrativă s-ar putea face în România în acest an, pentru adiminua birocraţia şi a lăsa comunităţile să acţioneze în acord cupropriile decizii.

O zi mai târziu, şeful statului cerea explicit Guvernului săanalizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuireacelor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiulBucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, genereazăineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.

Opoziţia s-a declarat împotriva reorganizării, pronunţându-sepentru iniţierea unor referendumuri locale pe acest subiect.

În 21 iunie, la Palatul Cotroceni, au avut loc consultări aleşefului statului cu partidele parlamentare pe tema reorganizăriiadministrative. PSD şi PNL au părăsit discuţiile.

În urma acestor discuţii, a apărut varianta "8 plus 2", adicăopt judeţe şi Covasna şi Harghita, soluţie respinsă însă deUDMR.

Nici în coaliţie nu s-a ajuns la o soluţie de compromis,subiectul reorganizării fiind amânat luni, pentru toamnă, la o lunăşi jumătate de la lansarea temei de către Băsescu.

În Parlament, şeful statului a acuzat PDL de lipsă de apetitfaţă de tema reorganizării administrative, dar a avertizat că nuabandonează acest obiectiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO