Mediafax.biz Exclusiv

Garda Financiară şi Vama nu se mai comasează cu ANAF; agenţia va fi restructurată în teritoriu

Autor: Dinca Thomas

03.05.2011, 18:34 478

La începutul lunii martie, un proiect de hotărâre de Guvernarăta că Fiscul va fi reorganizat prin preluarea atribuţiilorAutorităţii Vămilor şi Gărzii Financiare şi va funcţiona ca organde specialitate al administraţiei publice centrale. În urmarestructurării, numărul total de posturi trebuia să scadă cuaproape 5.000, la 29.100.

"Proiectul de reorganizare a ANAF, aflat în procedură deavizare, nu mai cuprinde desfiinţarea Gărzii Financiare şi a Vămii.Aceste două instituţii vor rămâne în formula actuală. Guvernul arenunţat la idee, cel mai probabil pentru că propunerea nu aveasusţinerea întregii coaliţii", au spus sursele citate.

La trei zile după publicarea proiectului de hotărâre,preşedintele Traian Băsescu a spus că ar mai da o şansă GărziiFinanciare şi ANV, pe care le-ar menţine până la 31 decembrie (2011- n.r.) pentru a da proba capacităţii lor de a avea o activitateeficientă.

"Nu cred că atunci când o instituţie merge prost până la urmă odesfiinţezi. Trebuie să o faci să funcţioneze", a mai spus atuncipreşedintele.

De asemenea, ministrul Mediului, Laszlo Borbely declara laînceputul lunii martie că Uniunea (UDMR - n.r.) are rezerve faţă deforma proiectului de hotărâre făcut public de Ministerul Finanţelorcare prevede desfiinţarea Gărzii Financiare, condusă de Arpad CsabaLadanyi.

Potrivit surselor, Autoritatea Naţională a Vămilor şi GardaFinanciară vor rămâne în continuare instituţii de sine stătătoare,însă vor avea loc comasări şi reduceri ale unor administraţiifinanciare judeţene, precum şi disponibilizări şi relocări depersonal.

Atât ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, cât şipreşedintele ANAF, Sorin Blejnar, au vorbit în ultimul timp derestructurarea ANAF prin reducerea cu până la 30% a numărului deadministraţii financiare, fără să mai amintească şi de comasareaGărzii şi ANV.

În cea mai recentă declaraţie pe acest subiect, Ialomiţianupreciza că restructurarea ANAF va duce la disponibilizarea a 20%din personalul agenţiei, care totalizează în prezent aproximativ34.000 de posturi.

În urmă cu un an, preşedintele ANAF spunea că nu este nemulţumitde calitatea profesională, chiar şi morală a unora dintre angajaţiiGărzii Financiare. De altfel, în luna februarie a acestui an,Blejnar afirma chiar că sunt angajaţi ai Gărzii Financiare care nuconosc legea, ceea ce explică unele rezultate mai slabe.

Garda Financiară este condusă de la începutul anului trecut deArpad Ladanyi (UDMR), care a fost numit prin decizie a premieruluiEmil Boc. Atât Garda Financiară, cât şi Autoritatea Naţională aVămilor se află în subordinea ANAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO