Mediafax.biz Exclusiv

Georgică Cornu, afaceri mai mici cu 30% la Confort, din cauza întârzierilor la încasări

Georgică Cornu, afaceri mai mici cu 30% la Confort, din cauza întârzierilor la încasări

Autor: Andreea Neferu

05.04.2012, 11:00 599

"Anul trecut am avut o cifră de afaceri de 525 milioane de lei, fără TVA.Afacerile au scăzut pentru că lucrările nu au fost plătite la timp.Încă avem foarte multe facturi de încasat pentru lucrările executate", a declarat pentru ZF Georgică Cornu.

Compania are în prezent de încasat circa 40 de milioane de euro pentru lucrările pe care le-a executat deja.

"Există probleme foarte mari cu încasarea banilor, au fost foarte multe instituţii ale statului care au licitat lucrări, le-am executat, dar nu ne-au plătit", a mai spus Cornu.

Cu toate acestea, Confort are la ora actuală în derulare contracte mai mari decât în urmă cu an, având astfel un portofoliu de proiecte cu o valoare cumulată de 1,5 miliarde de lei (aproape 350 de milioane de euro), dublu faţă de anul trecut.

Printre cele mai recente contracte câştigate de Confort se numără construcţia unui centru de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj, pentru suma de 107,5 milioane de lei (25 milioane de euro), dar şi un contract de circa 123 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi locale din judeţele Hunedoara şi Timiş.

Acest din urmă contract face parte din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), derulat de Ministerul Dezvoltării, prin care lucrările vor fi decontate începând cu 2013, astfel că până atunci constructorii trebuie să găsească singuri surse de finanţare.

"Deocamdată e un blocaj din toate punctele de vedere în cadrul PNDI. Momentan acest program nu se derulează şi, personal, nu pot spune că contez prea mult pe el. Suntem în situaţia în care am făcut proiectarea, dar nici această proiectare nu va fi plătită. E o situaţie foarte dificilă", a explicat Cornu.

Pesimist şi cu noile licitaţii

Cornu a mai spus că firma de construcţii pe care o controlează ar urma să participe la noile licitaţii ale Ministerului Transporturilor, pentru construcţia a 100 de kilometri de autostrăzi de pe Coridorul IV paneuropean, cu o valoare cumulată de circa 870 de milioane de euro.

"Cred că o să participăm, dar în acelaşi timp cred că o să participăm degeaba", mai spune Cornu, care a participat şi anul trecut la licitaţiile de autostrăzi de pe Coridorul IV paneuropean, însă nu a câştigat.

Pentru anul 2011, omul de afaceri timişorean estimează că cifra de afaceri a Confort ar urma să crească, însă deocamdată nu face estimări.

"Încă sunt motive ca piaţa construcţiilor să se dezvolte în 2012, având în vedere că nivelul absorbţiei de fonduri europene e încă mic", mai spune Cornu.

La finalul lunii martie, rata de absorbţie a fondurilor europene la Ministerul Transporturilor se ridica la 6,13%, echivalentul unor plăţi definitive de circa 280 milioane de euro. Ministerul Transporturilor are la dispoziţie de la Uniunea Europeană fonduri de 4,5 miliarde de euro în exerciţiul financiar 2007- 2013.

Ocupat cu proiectele locale

Omul de afaceri timişorean Georgică Cornu nu exclude nici posibilitatea de a intra pe pieţele externe, după modelul firmelor Delta ACM 93, controlată de Florea Diaconu, sau Romstrade, controlată de Nelu Iodache, care au ales piaţa irakiană.

"Mă gândesc să ies şi în străinătate, bineînţeles, dar deocamdată suntem mult prea prinşi cu lucrările din România", explică Cornu.

Potrivit celor mai recente informaţii, în ultimul an şi jumătate compania timişoreană a accesat credite de 30 de milioane de euro.

"Suntem cam la acelaşi nivel de creditare ca anul trecut: am mai luat credite, dar am mai şi restituit. Avem expunere destul de mare", a spus Cornu.

Confort a reuşit în 2010 să urce pe poziţia a doua în topul celor mai mari constructori români după cifra de afaceri, în condiţiile în care a înregistrat un business total de 179 milioane de euro, în creştere cu 43,7% faţă de anul anterior. Marja de profit a fost de doar 2%, deşi profitul a crescut în 2010 cu 48%, până la 3,7 milioane de euro.

Confort este o firmă cu profil uşor atipic, în condiţiile în care nu a câştigat lucrări de anvergură pentru construcţia de autostrăzi. De asemenea, o trăsătură care o deosebeşte faţă de alţi mari constructori locali se regăseşte în poziţionarea sa în vestul ţării, în condiţiile în care topul celor mai mari zece constructori cu capital autohton, care în 2010 au înregistrat afaceri cumulate de 1,3 miliarde de euro, este dominat de companii cu sediul în Bucureşti şi în Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO