Mediafax.biz Exclusiv

Godja, Plimob: Am angajat de la începutul anului 100 de oameni pentru a face faţă comenzilor IKEA

Godja, Plimob: Am angajat de la începutul anului 100 de oameni pentru a face faţă comenzilor IKEA

Autor: Laurentiu Cotu

01.03.2012, 11:10 372

Şi anul trecut Plimob angajase circa 300 de oameni pentru a face faţă comenzilor, circa 70 dintre aceştia fiind angajaţi însă doar pentru perioada verii.Salariul mediu net în companie a crescut de la 976 lei în 2010 la 1.044 lei anul trecut, potrivit unor informaţii anterioare ale producătorului din Sighet.

"Am angajat de la începutul anului 100 de oameni pentru a face faţă comenzilor primite din partea companiei IKEA.În momentul de faţă avem suficient personal pentru volumul de producţie contractat", a declarat pentru ZF Transilvania Vasile Godja, director general al Plimob.

Volumul anual prelucrat de companie este de 40.000 de metri cubi de cherestea, Plimob utilizând în procesul de fabricaţie specii lemnoase precum fagul, stejarul sau mesteacănul. Producţia anuală a companiei este de aproximativ 2 milioane de scaune, la o capacitate lunară de producţie de 180.000- 200.000 de unităţi.Plimob lansează în fiecare an pe piaţă 2-3 modele noi de scaune.

"Pentru acest an ne-am propus o creştere a capacităţii de producţie cu 20-30% faţă de 2011. În acest sens am planificat o investiţie de 4 milioane de euro, pentru care încă aşteptăm să primim finanţare. Proiectul va fi susţinut în proporţie de 50% din fonduri structurale", a spus Godja. Investiţia presupune achiziţionarea unor noi utilaje, modernizarea spaţiilor de lucru, creşterea capacităţii de producţie, precum şi reducerea costurilor de fabricaţie.

Anul trecut afacerile companiei au ajuns la circa 120 mil. lei (aproape 28 mil. euro), în creştere cu 20% faţă de anul precedent, susţinute în principal de comenzile mari din partea retailerului suedez IKEA.

Compania încheiase anul 2010 cu o cifră de afaceri de 99,3 mil. lei (23,6 mil. euro).

Potrivit reprezentanţilor companiei, 2011 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru activitatea Plimob, în condiţiile în care piaţa externă de mobilă a continuat să crească.

Conducerea companiei mizează şi în acest an pe un trend ascendent al pieţei.

Plimob este o companie cu capital integral privat, având ca principal domeniu de activitate producerea de scaune pliante şi mic mobilier din lemn, firma fiind situată în localitatea Sighetu Marmaţiei, din judeţul Maramureş.

Acţionarul majoritar al Plimob este Vasile Godja, care deţine totodată şi funcţia de director general al companiei.

Din informaţiile centralizate de ZF de la companii, printre cei mai mari furnizori locali ai IKEA se numără companiile Sortilemn, Ecolor, Gilmet, Apulum, Cesiro, Plimob şi Princo. De zeci de ani, chiar de dinainte de căderea regimului comunist, suedezii de la IKEA cumpără mobilă de la firmele româneşti. De la pătuţuri pentru copii la diferite decoraţiuni sau accesorii, aceste obiecte ale producătorilor români şi-au făcut loc în oferta concernului suedez.

Pentru antreprenorii locali situaţia a fost cu atât mai favorabilă cu cât în 2008 IKEA a închis fabrica pe care o deţinea în România, iar ulterior a vândut-o către austriecii de la Holzindustrie Schweighofer. Unitatea de la Siret, operată prin intermediul Swedwood (divizia proprie de producţie), livra produsele pentru magazinele din întreaga lume.

În prezent, numărul companiilor de la care IKEA cumpără mobilă şi valoarea totală rămân necunoscute. Cele mai recente date sunt din 2008, când IKEA avea 40 de furnizori, iar nivelul achiziţiilor era estimat de ZF la circa 250 de milioane de euro.

IKEA are pe piaţa locală un singur magazin, în proiectul Băneasa din nordul Capitalei, cu vânzări anuale de aproximativ 85 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO