Mediafax.biz Exclusiv

Grupul belgian Carmeuse: Fabricile de var din România lucrează la jumătate din capacitatea de producţie încă din 2009

Grupul belgian Carmeuse: Fabricile de var din România lucrează la jumătate din capacitatea de producţie încă din 2009

Autor: Andreea Neferu

24.11.2011, 09:29 651

"2011 este un an care a început relativ bine, apoi pe fondul evenimentelor internaţionale cererea a încetinit. Nu putem vorbi de creştere sau scădere a cifrei de afaceri, aceasta menţinându-se constantă", a declarat Marius Năstase, director comercial al Carmeuse Holding, subsidiara locală a grupului Carmeuse.

Compania produce diferite tipuri de var în cadrul celor trei fabrici de la Valea Mare- Pravăţ (judeţul Argeş), Chişcădaga (judeţul Hunedoara) şi Fieni (judeţul Dâmboviţa), dar şi diferite sortimente de calcar la cariera din Pojoga (judeţul Hunedoara). Năstase spune că începând cu 2009, capacităţile de producţie de var din România au lucrat la doar 50% din potenţial, pe fondul unei cereri în scădere.

Supleţe la numărul de angajaţi pe fondul crizeri

Carmeuse estimează consumul de var de anul acesta la circa 650.000 de tone, valoare apropiată de cea de anul trecut.

"Această cifră exclude consumatorii captivi (cei care utilizează varul pentru producţia proprien.red.)", a spus Năstase.

Consumatori captivi sunt, spre exemplu, ArcelorMittal Galaţi, COS Târgovişte, UPSOM Ocna Târgu-Mureş, Oltchim Râmnicu Vâlcea sau Celco Constanţa, acesta din urmă utilizându-l pentru producţia de BCA, dar şi pentru a-l comercializa către alte entităţi.

Carmeuse are în prezent 171 de angajaţi, în condiţiile în care în 2008 avea 193, dar compania are în plan să mai angajeze specialişti în domeniul tehnic."De la momentul primului val de criză, a trebuit să ne adaptăm la noua situaţ ie a pieţei, să devenim mai supli, ca urmare numărul de angajaţi a scăzut cu 11%. A fost schimbat şi profilul angajatului, mergându-se astfel către oameni cu o foarte înaltă pregătire profesională", a spus Năstase.

Să ne obişnuim cu răul

Întrebat când îşi va reveni consumul de var la nivelul de dinainte de criză, de circa 1,6 milioane de tone (inclusiv consumatorii captivi), Năstase consideră că este dificil de estimat.

"Cred că trebuie să fim realişti. În ceea ce priveşte construcţiile, cred că pentru o perioadă destul de lungă ar trebui să ne obişnuim cu nivelul actual." Speranţele producătorului de var, ca de altfel şi ale celorlalţi jucători de pe piaţa materialelor de construcţii, se îndreaptă către investiţiile pe care statul le are în derulare în infrastructură.

Carmeuse a continuat anul acesta investiţiile pentru eficientizarea fabricilor, reducerea amprentei de dioxid de carbon a produselor comercializate, dar menţinerea în stare bună a instalaţiilor de protejare a mediului.

De asemenea, compania a implementat un program de cercetare-dezvoltare, însă nu oferă informaţii privind suma la care se ridică aceste investiţii.

Pe piaţa locală a varului Carmeuse concurează cu jucători precum Macon-Simcor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO