Mediafax.biz Exclusiv

Grupul Caremil, din industria textilă, vrea afaceri în creştere cu 5%, de la 26,6 mil. lei în 2010

Autor: Alice Gheorghe

09.02.2011, 17:06 32

"Anul 2010 a fost unul mediocru, însă am supravieţuit încă unuian de criză, ceea ce nu este puţin. Principalele probleme pe carele-am întâmpinat au fost lipsa personalului calificat, fluctuaţiapersonalului, legislaţia muncii contradictorie şi inflexibilă,fluctuaţiile de curs valutar, în special a lirei sterline şi cuscăderea puterii de cumpărare în România", a declarat agenţieiMEDIAFAX administratorul grupului, Sorin Chiriac.

Grupul este format din producătorul de tricotaje Smirodava şicel de confecţii Caremil.

Smirodava a înregistrat anul trecut o scădere a cifrei deafaceri de 18,8%, la 8,15 milioane de lei, şi o contracţie oprofitului la 115.000 de lei, de la peste 300.000 lei. "Scădereacifrei de afaceri şi a profitului a fost cauzată de diminuareaceririi, dar şi pe fondul majorării cu 5% a salariilor în 2010", aspus Chiriac.

Smirodava are peste 250 de angajaţi.

Pe de altă parte, cifra de afaceri a firmei de confecţii Caremila crescut în 2010 cu 8,5%, de la 17 milioane de lei la 18,5milioane de lei.

Exporturile firmei s-au majorat în 2010 cu 13,5%, la 13,6milioane de lei. "Exportul a crescut pentru că lucrăm cu mai mulţisubcontractori care execută manopera pentru noi", a precizatadministratorul Caremil.

Principalele pieţe în care Caremil exportă confecţii suntAnglia, Franţa şi Italia.

Compania estimează o creştere de 5% a afacerilor la nivelulgrupului în acest an, pe fondul derulării unui proiect în valoarede 5,5 milioane de lei pentru retehnologizare a fabricii detricotaje Smirodava, care va creşte capacitatea de producţie aunităţii. Smirodava are în prezent o capacitate de producţie de40.000 de articole pe lună, peste 90% fiind destinate exportului.Firma produce pulovere, veste, jachete, rochii şi compleuri.

Smirodava a primit aprobarea pentru un proiect pe fondurieuropene, prin care va beneficia de o finanţare nerambursabilă învaloare de peste 2,7 milioane de lei. Pentru cofinanţare, firma vaaloca o parte din fonduri proprii, dar va apela şi la un creditbancar.

"Pentru anul în curs am bugetat o creştere a cifrei de afacericu 5%, pe care o vom putea realiza în principal prin finalizareaproiectului. Producţia suplimentară dată de utilajele achiziţionateprin acest proiect ar trebui să ducă la creşterea cifrei deafaceri. Concomitent, vom scădea ponderea lohn-ului în cifra deafaceri a Caremil", a arătat Sorin Chiriac.

Totodată, firma vrea să deschidă în acest an un magazin înConstanţa. În prezent, reţeaua de magazine Sense operată de grupulCaremil este formată din 13 unităţi, dintre care două înBucureşti.

Caremil a închis anul trecut un magazin din Suceava şi unul dinCarrefour Militari şi a inaugurat o unitate în Cora Pantelimon.

"Vom mai închide magazinele neprofitabile, care nu acoperă celpuţin costurile operaţionale. Profitabilitate depinde foarte multde nivelul chiriei negociate pentru spaţiu, iar acolo unde chiria emare raportată la trafic, magazinul devine neprofitabil", a maispus Chiriac.

Unităţile de vânzare a adus companiei anul trecut venituri învaloare de peste 4,8 milioane de lei.

Caremil este controlată în proporţie de 50% de Bogdan ToporaşPiţigoi, 25% revine lui Sorin Chiriac şi restul de 25% CristineiChiriac. La Smirodava Sorin Chiriac este acţionar majoritar, cu 53%din acţiuni. Grupul are 600 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO