Mediafax.biz Exclusiv

GTC a obţinut 100 milioane euro de la Erste Group, cea mai mare finanţare de la începutul crizei

Autor: Cristina Cuncea

11.10.2011, 13:18 511

Împrumutul, contractat la finele lunii septembrie, reprezintă cea mai mare finanţare imobiliară din România de la începutul crizei, în 2008, după ce tot GTC a reuşit anul trecut o refinanţare record a City Gate, de 80 de milioane de euro, de la un consorţiu de bănci format din Alpha Bank Group, Bank of Cyprus şi Eurobank EFG Group.

"Am obţinut de la Erste Bank 100 de milioane de euro pentru refinanţarea complexului City Gate. Este a doua refinanţare a proiectului după finalizarea celor două clădiri", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, Shimon Galon, directorul general executiv al grupului israelian GTC, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de pe piaţa locală.

City Gate, dezvoltat în parteneriat de GTC (59%) şi Blue House Capital (41%), este amplasat în Piaţa Presei Libere şi a fost finalizat în 2009. Cu o suprafaţă de 46.000 de metri pătraţi închiriabili, complexul, format din două turnuri de 18 etaje, a presupus o investiţie de peste 100 de milioane de euro.

Printre cei mai importanţi chiriaşi ai complexului sunt Microsoft, Millennium Bank, Romtelecom, Hoffmann - La Roche, Rompetrol, E.On şi Autoitalia.

Dezvoltatorul urmează să construiască un nou imobil de birouri în Bucureşti în parteneriat cu omul de afaceri George Copos.

"Vom începe construcţia într-o lună sau două. Clădirea va avea 36.000 metri pătraţi, investiţia este de 65 de milioane de euro, iar finalizarea este prevăzută pentru sfârşitul anului 2013. Vom finanţa construcţia din bani proprii şi de la bănci. Suntem în negocieri avansate cu două bănci pentru accesarea unui credit", a adăugat Galon, menţionând că discută de asemenea şi primele contracte de închiriere pentru proiect.

Copos deţine un teren de 3.500 de metri pătraţi lângă hotelul Crowne Plaza, aflat în proprietatea omului de afaceri, unde a anunţat încă din anul 2008 că vrea să dezvolte un turn de birouri. Din cauza crizei financiare, începerea lucrărilor a fost amânată, la fel ca şi alte proiecte imobiliare omul de afaceri pe care le-a anunţat.

GTC a anunţat în luna iunie asocierea cu Copos în proiect, care va fi realizat în parteneriat 50-50%.

GTC este unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori din Europa Centrală şi de Est fiind înfiinţată în 1994 în Varşovia. Compania este prezentă Polonia, Ungaria, Cehia, Serbia, Croaţia, Slovacia, Bulgaria, Rusia şi Ucraina, unde dezvoltă şi administrează proiecte de birouri, retail şi rezidenţiale.

În România, GTC este cunoscut pentru dezvoltarea şi vânzarea clădirilor de birouri America House şi Europe House, din zona Piaţa Victoriei. GTC a mai dezvoltat în România complexul rezidenţial Rose Garden din Colentina, dar şi cinci centre comerciale sub brandul Galleria.

Copos, proprietarul grupului Ana Holding şi al echipei de fotbal Rapid Bucureşti, deţine mai multe hoteluri din România, având în portofoliu unităţile Hilton şi Crowne Plaza din Bucureşti, Europa şi Astoria din Eforie Nord şi mai multe unităţi în Poiana Braşov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO