Mediafax.biz Exclusiv

Guvernul a iniţiat discuţii cu OMV Petrom pentru Arpechim, dar evită să activeze clauze contractuale

Autor: Dinca Thomas

07.04.2011, 12:01 12

"Au fost iniţiate discuţii pentru a determina OMV Petrom sărepornească activitatea rafinăriei Arpechim Piteşti, însă deciziafinală aparţine investitorului, care se bazează pe propriileinterese economice. La un moment dat, a apărut şi ideea activăriiclauzei speciale din contractul de privatizare Petrom referitoarela protejarea pieţei româneşti de petrol, dar s-a ajuns laconcluzia că aceasta nu poate fi folosită, deoarece are efecte doarîn cazul unei penurii de durată de petrol", au declarat agenţieiMEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit acestora, autorităţile caută în continuare soluţii princare să convingă investitorul să repornească rafinăria de laPiteşti.

Clauza privind protejarea pieţei de petrol şi gaze din România,inclusă în contractul de privatizare a Petrom, prevede că peperioada în care statul continuă să deţină mai mult de 10% dinacţiunile companiei, investitorul este obligat, în cazul uneicrize, să se consulte cu autorităţile cu privire la "acţiunilerezonabile" care trebuie luate pentru asigurarea în continuare aunei aprovizionări adecvate a pieţei din România. Clauza nu poatefi însă activată decât în cazul unei penurii de durată de petrol,produse petroliere sau gaze naturale, cauzată de insuficienţacantităţilor furnizate de surse din afara României.

Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, iarMinisterul Economiei are 20,64% din titluri. Fondul Proprietateadeţine 20,11% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şiDezvoltare are 2,03% ,iar 6,21% din titluri se tranzacţioneazăliber la Bursa de Valori Bucureşti.

Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom a decis, în 24 martie,închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim Piteşti, argumentând căopţiunea vânzării nu este fezabilă în contextul în care compania nua găsit un cumpărător "credibil" care să aibă expertiza şiresursele financiare pentru operarea rafinăriei. Petrom a precizatatunci că decizia nu va avea un impact negativ aprovizionareapieţei de carburanţi din România.

Premierul Emil Boc a declarat, la sfârşitul lunii martie, laPiteşti, întrebat despre închiderea rafinăriei Arpechim, că "răulprimordial" se află în contractul de vânzare-cumpărare al Petrom decătre Guvernul Adrian Năstase, contract care, în opinia sa, a adus"un prejudiciu uriaş" economiei naţionale.

Întrebat dacă rafinăria Arpechim mai are vreo şansă, premierul arăspuns: "Este în atenţia mea şi, după ce voi face o analiză înGuvern, v-aş putea da un răspuns".

El a adăugat că nu i-a plăcut "niciodată" contractul devânzare-cumpărare al Petrom semnat în timpul Guvernului AdrianNăstase.

În 2004, în mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Năstase,grupul austriac OMV a preluat o participaţie de 51,01% dincapitalul Petrom, în urma unei tranzacţii de 1,5 miliarde de euro.OMV a cumpărat de la stat 33,34% din acţiuni pentru 669 milioaneeuro şi a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru aajunge la participaţia de 51%. Prin contractul de privatizare,compania beneficiază de plata unor redevenţe reduse la bugetul destat.

Tot la finalul lunii martie, după o întâlnire a reprezentanţilorOMV Petrom cu prefecţii de Argeş şi Vâlcea şi cu conducereacombinatului chimic Oltchim în care s-a discutat despre situaţiarafinăriei Arpechim, deputatul PSD Iulian Iancu, preşedinte alComisei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, a declarat căsoluţia pentru salvarea rafinăriei ar fi ca reprezentantulGuvernului în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom să contesteîn instanţă decizia de închidere, el spunând că există un termen deşase luni în care poate fi găsită o rezolvare.

El a arătat că următorul pas va fi o analiză foarte atentă aacestor concluzii, cu ministrul Ecomiei, după care analiza "se vamuta la nivelul premierului".

Managerul general al Combinatului Chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea,Constantin Roibu, a declarat, la rândul său, că rafinăria Arpechimar putea fi preluată de către unitatea pe care o conduce, iarprimarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a apreciat căsingurul care poate "întoarce" decizia de închidere a rafinărieieste Guvernul, precizând că trebuie ţinut cont şi de partea socialăpe care o implică decizia, respectiv concedierea a 700 depersoane.

Rafinăria Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5milioane tone/an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unuicomplex petrochimic. Activitatea de petrochimie a Arpechim a fostpreluată în luna ianuarie a anului trecut de Oltchim Râmnicu Vâlcea(OLT).

Rafinăria Arpechim a funcţionat anul trecut numai trei luni, dinraţiuni economice.

Compania OMV Petrom a înregistrat în 2010 un profit record de2,19 miliarde de lei (520,2 milioane de euro), cel mai mare de lamomentul privatizării, în 2004. Câştigul consemnat anul trecut estede 2,6 ori mai mare faţă de profitul net din 2009, care s-a ridicatla valoarea de 833 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO