Mediafax.biz Exclusiv

Guvernul dărâmă toate construcţiile ilegale din zona de coastă a Mării şi ridică amenzile de 10 ori

Autor: Dinca Thomas

12.04.2011, 16:42 34

Desfiinţarea construcţiilor va fi dispusă printr-o ordonanţă deurgenţă care va modifica Legea 597/2001 privind autorizareaconstrucţiilor în zona de coastă a Mării Negre şi care va intra învigoare în termen de zece zile de la publicarea în MonitorulOficial, avându-se în vedere că sezonul estival începe la 1mai.

"Prin derogare de la prevederile articolelor 28, 31 şi 32 dinLegea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor deconstrucţii, toate lucrările de construcţii/construcţiile realizatepe terenuri proprietate publică sau privată, cu încălcareadispoziţiilor Legii 597/2001, se desfiinţează", este prevăzut înactul normativ.

Articolele din Legea 50/1991 la care se face trimitere prevădcă, odată cu aplicarea amenzii, se dispune oprirea executăriilucrărilor, precum şi, după caz, luarea măsurilor de încadrare aacestora în prevederile autorizaţiei sau de desfiinţare alucrărilor executate fără autorizaţie, într-un termen stabilit înprocesul-verbal, că decizia menţinerii sau a desfiinţăriiconstrucţiilor este luată pe baza planurilor urbanistice şi aregulamentelor aferente, avizate şi aprobate în condiţiile legii,sau, după caz, de instanţă şi că dreptul de a constatacontravenţiile şi a aplica amenzile se prescrie în termen de doiani de la data faptei.

Tot articolele de la care se va face derogare mai stabilesc căîn cazul în care persoanele sancţionate contravenţional au opritexecutarea lucrărilor, dar nu s-au conformat în termen celordispuse prin procesul-verbal, autoritatea publică va sesizainstanţele judecătoreşti pentru încadrarea lucrărilor înprevederile autorizaţiei sau desfiinţarea construcţiilor realizatenelegal.

În acelaşi timp, Guvernul va majora de zece ori cuantumulamenzilor aplicate în cazul construcţiilor ridicate ilegal, de la1.000-5.000 lei în prezent la 10.000-50.000 lei, considerându-se căactualele limite sunt foarte mici.

Personalul de control şi inspecţie din cadrul Inspectoratului deStat în Construcţii, aflat în subordinea Ministerului DezvoltăriiRegionale şi Turismului, va avea dreptul să constate contravenţiileşi să aplice sancţiunile.

Ordonanţa este argumentată prin faptul că, în prezent, există"semnale alarmante" de nerespectare a legislaţiei privindautorizarea executării lucrărilor de construcţii şi a disciplineiîn domeniu, în special cu privire la numărul considerabil deconstrucţii care se realizează în zona de coastă a Mării Negre cuîncălcarea Legii 597/2001.

"Anual trebuie asigurate condiţiile optime pentru desfăşurareaactivităţilor de turism, precum şi pentru siguranţa şi sănătateaturiştilor pe toata durata sezonului
estival, inclusiv prin «asanarea» zonei costiere de construcţiileşi amenajările realizate cu încălcarea prevederilor legale şinecorespunzătoare scopului turistic şi de agrement al zonei", searată în document.

Urgenţa ordonanţei este explicată prin necesitatea "stopăriiproliferării" de lucrări de construcţii/construcţii realizate cuîncălcarea Legii 597/2001, pe terenuri situate în zona de coastă aMării Negre, care afectează grav zonele naturale protejate, zonelecu potenţial turistic şi staţiunile turistice.

În document se arată totodată că, până în prezent, uneleconsilii locale ale unităţilor riverane Mării Negre nu au întocmitşi/sau nu au reactualizat planurile urbanistice generale şi zonale,astfel că se menţine prevederea privind zona de interdicţietemporară de construire pe coasta Mării Negre, având o lăţime
de 300 metri înspre uscat, respectiv 2 metri spre apă, consideratede la linia mării.

Legislaţia în vigoare privind protejarea zonei de coastă a MăriiNegre delimitează o zonă de interdicţie temporară de construire de2 metri în direcţia mării şi pe o lăţime măsurată la orizontală de300 metri în direcţia uscatului, generată de linia de coastă(limită rezultată prin unirea punctelor în care apa este în contactcu uscatul), până la aprobarea planurilor urbanistice generale şizonale.

În urmă cu un an, Guvernul a decis că, prin derogare de laaceste prevederi, toate construcţiile cu destinaţie turistică şicele realizate în limita a 200 metri de la linia de coastă, dinstaţiunile turistice şi din localităţile aflate pe litoralul MăriiNegre, ridicate fără autorizaţie sau cu depăşirea limiteiautorizaţiei de construire, aflate pe proprietatea publică sauprivată, finalizate sau în curs de execuţie, se desfiinţează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO