Mediafax.biz Exclusiv

Guvernul ia în calcul reducerea la jumătate a plafonului pentru prefinanţarea proiectelor UE-surse

Autor: Dinca Thomas

08.07.2011, 16:08 235

În prezent, Comisia Europeană alocă 15% ca avans pentruprefinanţarea proiectelor, iar Guvernul acoperă diferenţa până la30% din valoarea contractului.

Multe dintre firmele care contractează însă prefinanţarea nu maitrimit ulterior facturile aferente cheltuielilor astfel încâtministerele să transmită la rândul lor actele de decont laBruxelles, iar CE nu mai eliberează alţi bani comunitari până cândaceste deconturi nu sunt închise.

"Deoarece beneficiarii fondurilor UE nu aduc documentelejustificative de utilizare a banilor, România nu poate facedeconturile la Bruxelles. Din această cauză se pune problema să numai fie asigurată o prefinanţare de 30%, ci doar de 13-15% dinvaloarea contractului, aşa cum se dă de către Comisie", au declaratagenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit acestora, pentru Programul Operaţional SectorialDezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) sunt blocate în prezent pestedouă miliarde de lei în lipsa documentelor justificative, iarRomânia nu mai primeşte fonduri UE până când banii alocaţi daţidrept avans nu sunt decontaţi.

"Nu este corect ca statul să dea 17% de la buget pentruseminarii şi conferinţe de perfecţionare nedecontate", au spussursele citate.

Alocarea financiară POSDRU pentru perioada 2007-2013 este de4,25 miliarde de euro, din care 85% reprezintă contribuţia UniuniiEuropene, prin intermediul Fondului Social European, iar 15% estecontribuţia naţională.

Plafonul în limita căruia statul asigură prefinanţareaproiectelor pentru care sunt alocate fonduri UE a fost ridicat deGuvern, în mai 2009, de la 20% la 30% din valoarea contractului,premierul Emil Boc anunţând atunci că banii vor fi alocaţi doardacă licitaţiile sunt organizate la termen şi permit începerealucrărilor.

Ulterior, în februarie 2010, premierul spunea primarilor căGuvernul va căuta soluţii pentru a majora acest plafon, de la 30%din valoarea contractului la un nivel stabilit în raport curesursele financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO