Mediafax.biz Exclusiv

Guvernul împinge până la finele lunii iulie termenul în care trebuie să cedeze privaţilor acţiuni FP

Autor: Dinca Thomas

12.05.2011, 13:50 562

Procedura de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni laFondul Proprietatea (FP) a fost suspendată în intervalul 11ianuarie-29 aprilie 2011 şi reluată la 2 mai.

Legislaţia în vigoare nu prevede însă niciun termen pentruemiterea titlurilor de conversie aferente cererilor de opţiuneînregistrate în acest interval, termen care va fi acum stabilit deGuvern şi împins până la maximum 60 zile lucrătoare.

"Considerăm că se impune introducerea unui termen de emitere atitlurilor de conversie aferente cererilor de opţiune şi a celoraferente solicitărilor de schimbare a opţiunilor din numerar înacţiuni la Fondul Proprietatea, înregistrate în perioada 11ianuarie-29 aprilie 2011. Termenul este de maximum 60 zilelucrătoare calculat de la data reluării procedurii de conversie atitlurilor de despăgubire, respectiv data de 2 mai 2011", se aratăîntr-un document obţinut de MEDIAFAX.

Termenul este justificat de Guvern prin faptul că transmitereaîntr-un interval foarte scurt a unui număr mare de acţiuni de lastat către acţionarii privaţi va conduce la o scădere considerabilăa valorii de tranzacţionare a acţiunilor şi, implicit, a valoriimedii ponderate avută în vedere la conversia titlurilor dedespăgubire în acţiuni.

"Această scădere a valorii acţiunilor va conduce, implicit, lareducerea mai rapidă a numărului de acţiuni deţinut de stat laFondul Proprietatea, scădere ce va avea un impact negativ asupraprocesului de despăgubire", este argumentul Guvernului.

Documentul relevă că în perioada 11 ianuarie-2 mai 2011, laAutoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor au fostînregistrate 1.450 cereri de opţiune pentru conversie în acţiuniemise de Fondul Proprietatea, incluzând şi solicitările deschimbare a opţiunilor din numerar în acţiuni la Fond. Numărultotal al acţiunilor care urmează să fie emise persoanelor care auoptat pentru această modalitate de valorificare a titlurilor dedespăgubire este astfel estimat la 1,55 miliarde acţiuni, cu unpreţ mediu ponderat de 0,6176 lei/acţiune.

Prin Ministerul Finanţelor, statul deţine o cotă de 36,79% dincapitalul Fondului Proprietatea, reprezentând aproximativ 5miliarde de acţiuni. În aceste condiţii, numărul estimat de acţiunicare trebuie cedate acţionarilor privaţi reprezintă aproape otreime din participaţia statului.

Stabilirea unui termen de până la 60 zile lucrătoare pentruconversia titlurilor de despăgubire în acţiuni emise în favoareaacţionarilor privaţi limitează posibilitatea diminuăriiparticipaţiei statului în perioada imediată şi permite Guvernuluisă încaseze dividendele aferente anului trecut la valoareacorespunzătoare numărului actual de acţiuni deţinute.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Ministerul Finanţelor asolicitat distribuirea unui dividend la Fondul Proprietatea dublufaţă de propunerea Franklin Templeton, astfel încât să încaseze,cel mai probabil, circa 160 milioane lei (39,1 milioane euro), şiaprobarea datei de 10 mai 2011 ca dată la care acţionarii înscrişiîn registrul acţionarilor beneficiază de dividende, în loc de 16mai, propunerea Franklin Templeton. Devansarea cu o săptămână aacestei date limita de asemenea posibilitatea diminuăriiparticipaţiei statului.

Propunerea Ministerului Finanţelor a fost aprobată pe 27 aprilieîn AGA.

Preţul la care se face conversia titlurilor de despăgubire estede cotaţia medie ponderată a acţiunilor din ultimele 60 de şedinţebursiere anterioare datei de depunere a cererii de conversie.

Anterior listării acţiunile erau acordate la un preţ egal cuvaloarea nominală, de 1 leu.

Teoretic, începând de luni, 2 mai, ANRP a reluat procesul deconversie în acţiuni FP a titlurilor de despăgubire după aproapepatru luni de pauză. Practic însă, până în prezent, ANRP nu a emisniciun titlu de conversie.

Bursa a scăzut, joi, cu 1,79% la deschiderea şedinţei,influenţată în principal de acţiunile FP, care au căzut cu 5,98% şiau atins cel mai redus nivel de la listare, deoarece începând dejoi cumpărătorii acestor titluri nu mai pot încasa dividendeleaferente anului trecut.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut la 0,503 lei, iardividendul net este de aproape 0,027 lei/titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24