Mediafax.biz Exclusiv

Hay, AFI Europe: Finanţarea este o problemă în toate segmentele, dar pentru piaţa rezidenţială deocamdată nu este cerere

Autor: Cristi Moga

21.02.2012, 13:54 179

"Finanţarea este o problemă în toate segmentele, dar pentru piaţa rezidenţială deocamdată nu este cerere. Până când situaţia politică din Europa nu va fi rezolvată, oamenii nu vor fi suficient de încrezători să investească în achiziţia unui apartament chiar dacă dispun de bani", a spus el.

Şeful AFI Europe România este de părere că dacă nu au neapărat nevoie de un apartament oamenii vor prefera şi în perioada următoare să aştepte.

"Dacă nu este cerere noi, ca dezvoltatori nu avem niciun motiv să construim", explică Hay.

AFI Europe deţine terenuri în Pipera pentru proiecte rezidenţiale, platforma Laromet a fost cumpărată de asemenea cu scopul de a construi câteva mii de locuinţe, la fel şi o fostă fabrică de pe Şoseaua Progresului din sudul Capitalei.

Toate aceste proiecte sunt deocamdată în aşteptare, iar situaţia nu se va schimba prea curând.

"Strategia este să ne concentrăm pe proprietăţile comerciale - birouri şi retail -, în condiţiile în care compania dezvoltă acum proiecte rezidenţiale doar în Polonia şi Cehia. Nu este recomandat să dezvolţi rezidenţial în România în prezent.Ciclul probabil se va întoarce, dar va mai dura 2-3 ani", spune Hay.

Anterior crizei, compania anunţase planuri pentru realizarea a circa 10.000 de locuinţe în Bucureşti şi împrejurimi.

"România este o piaţă foarte provocatoare, atât pentru mine personal, cât şi pentru companie. Am un contract pe o perioadă nedeterminată şi consider că trebuie să fim aici, suntem aici şi vrem să ne dezvoltăm şi să creştem. Datorită dimensiunii şi generaţiei tinere educate, care vrea să lucreze şi să se dezvolte, România este ţara cu cel mai mare potenţial din această regiune a Europei. Şi din punct de vedere economic, chiar şi astăzi, România a avut rezultate bune în ceea ce priveşte indicatori ca şomajul, exporturile sau productivitatea", a conchis David Hay.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO