Mediafax.biz Exclusiv

Impresia că deciziile privind businessul BCR ar fi luate la Viena, nu în România, este complet neadevărată, spune preşedintele Erste Group

Autor: Razvan Voican

06.03.2012, 11:55 205

"Limitele de creditare pe România sunt suficient de mari încât boardul BCR are libertate de decizie pe 95% din proiectele mari.", a spus el.

În ceea ce priveşte restricţiile stabilite de banca centrală a Austriei în privinţa acordării de credite noi în regiune doar în raport cu finanţările mobilizate la nivel local, Treichl spune că este de aşteptat ca BCR să folosească într-o măsură mai mare programul de finanţare de pe piaţa externă de tipul EMTN lansat în 2009. Acesta poate fi folosit şi pentru emiterea de titluri pe piaţa locală.

Grupul BCR a încheiat 2011 cu o scădere de 85% a profitului net după standardele internaţionale de raportare, până la 71 milioane de lei (16,7 mil. euro), rezultatul fiind afectat puternic de creşterea continuă a cheltuielilor cu provizoanele de risc şi de diminuarea veniturilor din dobânzi.

BCR a revenit pe profit în trimestrul al patrulea, cu un rezultat net de 2 mil. lei, după ce recesiunea prelungită împinsese grupul pe pierdere în trimestrul al treilea.

"În condiţiile date, BCR nu s-a descurcat aşa de rău. Odată ce situaţia economiei se îmbunătăţeşte, BCR va fi foarte profitabilă. Nu este o bancă ineficientă", a comentat Treichl.

În opinia lui, actuala poziţie a BCR pe piaţă are legătură şi cu faptul că celelalte bănci mari s-au transformat mai repede, fiind mai bine pregătite să traverseze perioada de criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO