Mediafax.biz Exclusiv

Inspecţia firmelor va fi declanşată şi fără aviz prealabil, dacă se consideră că scopul e periclitat

Autor: Thomas Dinca

31.01.2011, 14:42 25

Noile reguli vor fi introduse în primăvara acestui an, printr-unproiect de modificare a Codului de procedură fiscală.

Documentul va introduce posibilitatea comunicării avizului deinspecţie fiscală odată cu prezentarea organului de inspecţie ladomiciliul fiscal al contribuabilului, atunci când se apreciază căscopul inspecţiei poate fi periclitat. Inspecţia fiscală va puteafi suspendată şi la solicitarea contribuabilului, nu numai lainiţiativa organului fiscal, cum este stabilit în prezent, darnumai pentru motive bine justificate.

Actul normativ va permite reglarea pe cale amiabilă aeventualelor neconcordanţe existente în fişele de evidenţă dupăprimirea somaţiei.

Vor fi eliminate prevederile care condiţionează suspendarea decătre instanţă a executării actului administrativ fiscal dedepunerea unei cauţiuni de până la 20% din cuantumul sumeicontestate sau de până la 2.000 lei în cazul cererilor al cărorobiect nu este evaluabil în bani, iar contestatorul va avea dreptulsă se adreseze instanţei de contencios administrativ chiar dacăprocedura administrativă prealabilă nu a fost finalizată, încazurile în care contestaţia nu a fost soluţionată în termen de 12luni de la data depunerii la organul fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO