Mediafax.biz Exclusiv

Întreprinzătorii, nemulţumiţi că legea holdingului nu avansează

Întreprinzătorii, nemulţumiţi că legea holdingului nu avansează

Autor: Ioana David

10.02.2011, 10:47 36

"Ce se maiîntâmplă cu legea holdingului?A propus-o Geoană înainte de alegeri, a susţinut-oşi Boc tot înainte de alegeri şi acum nu mai suflă nimeni niciuncuvânt. O lege a holdingurilor ar aduce multe holdinguri care acumsunt domiciliate în Olanda, Luxemburg, Cipru ar veni înapoi înRomânia, ar deschide noi posibilităţi pieţei de capital", este depărere omul de afaceri Octavian Radu, care controlează RTC Holding,grup cu activităţi pe piaţa de curierat, papetărie, carte şifashion.

Ce suntholdingurile

Holdingurile sunt companii caredeţin acţiuni la alte firme, legătura dintre acestea fiindreglementată, iar întreaga structură, practic grupul, beneficiazăde avantaje fiscale, ca de exemplu plata impozitului pe profit carese face pe baza rezultatului consolidat, astfel că se pot cumultapierderile unei firme cu profitul alteia.Reglementările cu privire la holdinguridiferă însă de la o ţară la alta.

"În Olanda nu există obligaţia ca societateaholding să desfăşoare o activitate anume, în vreme ce proiectul delege privind holdingurile aflat în prezent pe agenda CamereiDeputaţilor menţionează în chiar definiţia entităţii că aceasta areca obiect principal de activitate administrarea şi controlulparticipaţiilor deţinute la societăţile subordonate", a spusRuxandra Bologa, partener al firmei de avocatură NNDKP.

Ea a precizat că structuri similare celor deholding mai sunt reglementate în Turcia, Austria şi Ungaria, darmajoritatea statelor din regiune, Grecia, Bulgaria, Ungaria,Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Lituania, Estonia, Letonia, nuau adoptat asemenea reglementări.

"Din punct de vedere fiscal pentru cafolosirea unei entităţi româneşti de tip holding să fie atractivăar trebui introdus un set minim de schimbări legislative:eliminarea impozitului pe dividende între holding şi entităţile dingrup din primul moment al deţinerii, scutirea de la taxarea cuimpozitul pe profit a dividendelor primite de la persoane juridicestrăine, scutirea de la taxarea cu impozitul pe profit acâştigurilor de capital la nivelul holdingului", a mai spusBologa.

În ce stadiu este legislaţia dinRomânia

În 2005, omul de afaceri Geoge Copos,acţionar al Ana Holding, care la acea dată ocupa poziţia devicepremier, a propus o lege a holdingurilor inspirată după modelulgerman, proiect care aşteaptă să fie implementat.Într-un post pe blogulpersonal din vara anului trecut, Copos afirmă că o astfel dereglementare reprezintă "un element care ne poate scoate dincriză".Cu toateacestea, prima discuţie cu privire la o astfel de lege este maiveche.

"Reglementarea regimului societăţilor de tipholding este o preocupare destul de veche a legislativului, un primproiect în acest sens a fost propus în 1999, iar un proiect de legeîn acest sens a fost aprobat în cursul lui 2010 de către Senat. Înprezent, proiectul de lege aşteaptă aprobarea din partea CamereiDeputaţilor, primind deja avize favorabile de la mai multe comisiiparlamentare", a mai spus Bologa.

Ea precizează că în prezent legislaţia dinRomânia doar "aminteşte" de posibilitatea ca o societate sădesfăşoare o activitate de tip holding, fară însă a reglementa şiregimul fiscal al acesteia.

Pe de altă parte, Adriana Luminiţa Iacob,directorul general al Registrului Comerţului, societăţile de tipholding sunt reglementate în România în domeniul bancar şi îndomeniul asigurărilor. În primul caz terminologia folosită este de"legături strânse".

Ar reveni în România

Implementarea legislaţiei cu privire laholdinguri ar determina oamenii de afaceri care nu şi-au unitafacerile încă să o facă într-o astfel de structură, în timp ceantreprenorii care şi-au înregistrat afacerile în afară să revinăîn ţară.În primacategorie intră omul de afaceri Viorel Cataramă, care controleazăafacerea din industria mobilei Elvila.

"O astfel de lege este mai multdecât binevenită şi ar ajuta pe toată lumea.Va da posibilitatea ca un anumit grup defirme să se prezinte unitar", a spus Cataramă.

Radu Georgescu, unul dintre cei maicunoscuţi antreprenori din IT&C locali, şi-a transferat toateacţiunile de la companiile pe care le deţine către o structură detip holding din Cipru.

În 2009 el a anunţat că firma cipriotăConcentric Limited, o structură de tip holding, a devenit acţionarmajoritar la companiile membre ale Gecad Group reunind totodată şialte investiţii ale antreprenorului. Grupul include, printrealtele, furnizori de soluţii soft şi IT.

"În urma discuţiilor cu PwC care ne-aconsiliat în acest proiect, am ajuns la concluzia că legislaţia dinCipru este mai potrivită cu ce ne doream noi", a spusGeorgescu.Elspune că şi-ar muta firmele înapoi în România, dar că vrea să vadăînainte cum se va implementa.

Reprezentanţii Guvernului nu aurăspuns până la închiderea ediţiei la întrebările ZF legate dereglementările în domeniul legislaţiei holdingului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO