Mediafax.biz Exclusiv

Invazia eoliană: după ce s-au montat 200 de morişti de 800 mil. euro, scenariul prudent pentru 2011 arată investiţii de 2 mld. euro în 500 de turbine

Invazia eoliană: după ce s-au montat 200 de morişti de 800 mil. euro, scenariul prudent pentru 2011 arată investiţii de 2 mld. euro în 500 de turbine

Autor: Roxana Petrescu

03.12.2010, 10:10 30

Investiţiile înproiecte eoliene sunt printre puţinele domenii despre care s-avorbit în termeni de boom în 2010.Obligaţiile pe care România şi le-a asumat la niveleuropean privind ponderea energiei regenerabile în consumulnaţional până în 2020 şi paşii făcuţi în ceea ce priveştestabilirea unui cadru de reglementare care să poată stimula acesteinvestiţii extrem de costisitoare sunt cei mai importanţi factoricare au determinat această dezvoltare accelerată a proiecteloreoliene.

Specialiştii din piaţă spun că după ce în2009 pe plan naţional erau numai 14 MW instalaţi, ponderea energieiregenerabile fiind atât de mică încât nici nu este menţionată înrapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniulEnergiei (ANRE), la finalul acestui an vor fi instalaţi 464 MW,investiţiile fiind făcute de jucători de talie mare: CEZ (Cehia),Energias de Portugal şi Enel (Italia).

" Estimările noastre vizau montarea a 600 MWîn 2010. Nu este un nivel imposibil de atins, dar datele pe care leavem acum şi pe care ne băzam ne arată că la ora aceasta suntmontate trei parcuri de dimenisuni mari cu o capacitate de 464 MW",spune Dana Duică, directorul executiv al Asociaţiei Române pentruEnergie Eoliană.

Care este impactul

În medie, investiţia într-un megawatt decapacitate într-un parc eolian se ridică la aproximativ 1,8milioane de euro, ceea ce înseamnă că cei 464 MW înseamnă fonduride circa 830 de milioane de euro într-un an în care majoritateabugetelor fie au fost blocate, fie au fost tăiate.

Cei 464 MW pot alimenta anualpeste 400.000 de locuinţe cu un consum mediu lunar de 200 KWh. Totcei 464 MW vor genera pe durata unui an complet de funcţionare ocantitate de energie egală cu aproape 2% din tot ce s-a produs înRomânia în 2009.Maimult, pornind de la statisticile europene, calculele arată că oastfel de capacitate generează 800 de noi locuri demuncă.

Deşi sumele sunt semnificative, deocamdatălocal se regăsesc circa un sfert din aceste investiţii, deoarececei mai mulţi bani se duc către achiziţia de echipamente, care nusunt produse local, ci importate de companii precum GeneralElectric sau Vestas din ţări cu tradiţie în acestdomeniu.

Pe de altă parte însă, parcurile eoliene aucreat afaceri noi aşa cum este cazul asigurărilor de profil, alcompaniilor de transport speciale, al consultanţei sau almonitorizării zgomotului produs de morile de vânt.

Cele trei parcuri despre care vorbeşte DanaDuică sunt localizate în localităţi de care puţini auziseră înaintede începerea acestor investiţii, dar care au devenit cele maifierbinţi locuri dintr-o zonă care a ajuns pe prima pagină aziarelor internaţionale: Dobrogea. Astfel, sătenii din Fântânele,Peştera sau Valea Nucarilor au văzut cum pe lângă casele lor suntmontaţi giganţi albi de 100 de metri înălţime, cu elicii de câte 50de metri fiecare. Mai mult, cei pe al căror pământ au fost ridicateturbinele eoliene au luat, potrivit sătenilor din Fântânele, circa3.500 de euro anual.

De două ori mai mult în2011

Deşi anul acesta poate fi văzut prin prismacifrelor ca fiind unul de creştere accelerată, anul viitorspecialiştii spun că va aduce şi mai multe turbine, vreo 460-500,investiţiile fiind de circa două miliarde de euro, de peste douăori mai mari comparativ cu cele din 2010.

"Din datele pe care le avem, în 2011 vor fiinstalaţi minimum 1.165 MW noi", spune Dana Duică.

Astfel, clubul select al celor treiinvestitori CEZ, Energias de Portugal şi Enel din 2010 va avea noimembri printre care se vor numără giganţii energetici RWE(Germania), Iberdrola (Spania), Verbund (Austria), dar şi cea maimare companie locală, Petrom.

Dacă cei 1.165 MW noi estimaţi de AsociaţiaRomână pentru Energie Eoliană vor deveni realitate, acest lucru seva face cu investiţii de peste 2 mld. euro şi va presupune montarea a circa 460-500 de turbine, în funcţie de capacitateaacestora.

Revenind la statisticile europene, acestlucru va presu pune crearea a 2.000 de locuri de muncă. Pe planlocal parcurile din 2011 înseamnă investiţii directe de circajumătate de miliard de euro dacă ponderea de 75% a echipamentelorse va păstra.

De data aceasta, pe lista satelor eolienevor mai intra Cogealac, Valea Dacilor şi Mihai Viteazul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO