Mediafax.biz Exclusiv

Ion şi Manuela Nestor: Cât vom avea „fun“ din avocatură, vom rămâne pe baricade

Ion şi Manuela Nestor: Cât vom avea „fun“ din avocatură, vom rămâne pe baricade

Autor: Cristi Moga

04.09.2011, 19:31 690

În lipsa unor derapaje economice grave, 2011 ar putea fi cel mai bun an în ceea ce priveşte cifra de afaceri a firmei NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen), ceea ce ar însemna depăşirea pragului de 14,8 milioane de euro atins în 2008, spun partenerii fondatori ai firmei, Ion şi Manuela Nestor.

Trendul privind evoluţia cifrei de afaceri a fost inversat de la începutul lui 2011, dar avocaţii rămân reticenţi cu privire la ultima parte a anului din cauza contextului european nefavorabil.

"Pentru primele şase luni vestea bună pentru noi este inversarea trendului, care din a doua jumătate a lui 2008 până la sfârşitul lui 2010 a fost descendent. Astfel, în prima jumătate a anului nivelul de facturare a fost mai ridicat cu 6%, în timp ce încasările au crescut cu 25%", a declarat Ion Nestor într-un interviu pentru ZF.

El se fereşte să dea o estimare clară în ceea ce priveşte cifra de afaceri a firmei pentru 2011 din cauza contextului internaţional, care ar putea stinge şi creşterea economică fragilă înregistrată de România în primele două trimestre ale anului.

"Trendul este dat de ansamblul activităţilor economice şi aici, pornind de la contextul mondial, suntem într-o situaţie de mare incertitudine. În mod normal, România din situaţia de astăzi poate avea o creştere economică «pâlpâită», de 0,2-0,3%, dar dacă zona euro se destabilizează mai mult decât este în prezent şi această creştere este greu de atins.

Până la urmă însă, cheia este în America, a cărei evoluţie economică reprezintă un factor determinant atât pozitiv, cât şi negativ", apreciază Ion Nestor.

NNDKP a avut în 2010 o cifră de afaceri de 13,6 mil. euro, clasându-se pe poziţia a doua în topul firmelor cu cele mai mari venituri pe un podium pe care se mai află firmele Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Muşat & Asociaţii.

De unde a revenit creşterea

Creşterea veniturilor din prima jumătate a anului a venit în primul rând din departamentul de litigii, coordonat de Ana Diculescu-Şova, care a asistat în dosare cu valori cumulate de 2,5 miliarde de euro şi a ajuns la o pondere de 43% din cifra de afaceri a firmei, faţă de 38% anul precedent.

Pe de altă parte, firma a înregistrat o activitate în creştere pe zona de fuziuni şi achiziţii, dar în cadrul unor tranzacţii de mică anvergură. În zona de real estate lucrurile au continuat să fie "flat", firma fiind implicată în tranzacţiile prin care grecii de la Bluehouse au cumpărat spaţiul magazinului Praktiker din Craiova şi clădirea de birouri Astoria din Bucureşti, precum şi în parteneriatul dintre GTC şi George Copos pentru realizarea clădirii de birouri Ana Tower. Nestor spune însă că nu simte un nou val de proiecte în real estate, astfel că păstrarea pe profit a unei echipe de nouă avocaţi care se ocupă exclusiv de proiecte de drept imobiliar poate fi considerată o realizare.

Astfel, Nestor pune accent pe specializare într-o perioadă în care multe firme au ales flexibilitatea echipelor de avocaţi şi mutarea acestora către departamentele cu un grad mai ridicat de activitate.

"Forţa unei firme mari este dată de capacitatea de a avea oameni ultraspecializaţi şi de a pune la un loc echipe de avocaţi din diverse domenii. Specializarea pe un domeniu nu înseamnă excluderea de la dialogul cu ceilalţi colegi. Oamenii au înţeles că nu poţi fi avocatul orchestră. Nu ai cum să nu te specializezi deoarece volumul de legislaţie este foarte mare", consideră Manuela Nestor.

"Vorbim de fapt despre dreptul în 3D, 4D sau 5D. Spre exemplu, am avut proiecte angajate cu un număr de bănci pentru revizuirea normelor bancare, în contextul intrării în vigoare a noului Cod civil. La acest proiect lucrează nu doar avocaţi din practica bancară, ci şi din real estate sau litigii şi fiecare dintre ei priveşte lucrurile dintr-un alt unghi, având astfel o abordare tridimensională", completează Ion Nestor.

Noul Cod civil naşte controverse

Una dintre cele mai mari provocări pentru avocaţi în acest an o reprezintă intrarea în vigoare a unui nou Cod civil, de la 1 octombrie, fapt ce a determinat sesiuni de training-uri şi prezentări în cadrul firmelor. Cel puţin pentru o perioadă, noul Cod civil va da mari dureri de cap firmelor şi avocaţilor, în condiţiile în care textul lasă loc de interpretări şi oferă soluţii contradictorii faţă de alte legi în vigoare, apreciază avocaţii.

"Pregătirea pentru noul Cod civil a început de când proiectul era pe ultima sută de metri.

De câteva luni avem un program la care participă toată firma, cu echipe de prezentare din diverse practici, într-un sistem interactiv, cu şedinţe filmate şi postate pe intranet. Erau controverse şi pe vechiul Cod, cu siguranţă sunt multe şi pe noul Cod, care este de patru ori mai mare ca volum", explică Manuela Nestor.

Ce soluţii pot găsi avocaţii pentru rezolvarea controverselor? "Nimeni nu poate susţine în momentul de faţă că are soluţii. Noi marcăm în prezent «zonele de risc», în care pot fi date interpretări multiple aceleiaşi instituţii sau aceluiaşi text de lege", spune Ion Nestor, care apreciază că cererea de consultanţă specializată pentru noul Cod civil poate impacta până la maximum 10% din cifra de afaceri a firmei. Până în prezent doar o serie de instituţii financiare au solicitat servicii juridice externalizate cu privire la acest aspect.

"Comunitatea de business nu este suficient de educată pentru a apela constant la servicii juridice. Oamenii de afaceri au de cele mai multe ori o reacţie retroactivă, nu proactivă.Dintre cei «păţiţi», unii mai învaţă să facă un audit preventiv decât să ajungă să plângă pe scările unei firme de consultanţă când se trezesc cu câte un control", spune Ion Nestor.

Onorariile s-au "stabilizat jos"

NNDKP numără în prezent o echipă de circa 145 de avocaţi şi consultanţi, iar în acest an recrutările au continuat inclusiv prin "şcoala de vară" în care au fost cuprinşi 13 absolvenţi de Drept. În ultimii şapte ani, prin acest program au fost recrutaţi circa 30 de tineri dintr-un total de 123 de studenţi înscrişi.

Anii de recesiune au lăsat însă urme şi în piaţa consultanţei juridice, unde avocaţii de top se pot lăuda cu onorarii care pot depăşi 500 de euro/oră.

"Piaţa onorariilor s-a stabilizat jos şi vedem în continuare «oferte kamikaze» chiar şi de la firme dintre primele 10 din piaţă.Această strategie poate pe termen scurt le aduce anumite avantaje, dar pe termen lung îi va afecta şi pe avocaţii acelor firme", consideră Ion Nestor.

Cu o carieră de circa 35 de ani, mai întâi în zona de cercetare juridică, iar mai apoi în dreptul afacerilor, în privatizări precum Petrom, BCR sau Romtelecom, soţii Nestor nu par să aibă intenţia de a se da la o parte din faţa noului val de avocaţi de pe piaţă.

"Atâta vreme cât activitatea pe care o vom desfăşura ne va produce «fun», satisfacţii, vom fi pe baricade. Poate acest lucru (pierderea satisfacţiilor profesionale - n.red.) nu se va întâmpla în acelaşi timp pentru amândoi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO