IT&C

MCSI va anunţa, în următoarele săptămâni, concluziile privind unificarea reţelelor IT ale statului

Autor: Dumitrache Adrian,

19.10.2010, 15:03 11

"Printr-un memorandum introdus în Guvern, am expus trei soluţii,dintre care două vizează crearea unei companii naţionale, iar unaurmăreşte înfiinţarea unui holding de interese ale statului.Concluziile analizei vor evidenţia avantajele şi dezavantajelesoluţiilor identificate şi şansele de punere în practică a fiecăreivariante", a afirmat Vreme.

El a adăugat că "situaţia este complicată" pentru că suntimplicate mai multe părţi, respectiv Societatea Naţională deRadiocomunicaţii (SNR), Teletrans, Telecomunicaţii CFR, RoEduNet,Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei şi MinisterulEducaţiei.

"În cazul Teletrans, societatea are acţionari privaţi, indirect,şi operează reţeaua de fibră optică a Transelectrica, dar dispuneşi de propria reţea de fibră optică. Nici la Telecomunicaţii CFRsau RoEduNet lucrurile nu sunt simple", a spus Vreme.

Administrată de Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionalepentru Educaţie şi Cercetare (ARNIEC), RoEduNet este o reţea careasigură servicii de comunicaţii de date pentru instituţiileacademice şi de cercetare de toate gradele din România.

Ministrul Comunicaţiilor a afirmat că procesul de culegere adatelor privind situaţia actuală a reţelelor a început de circadouă săptămâni, iar echipa de proiect lucrează la finalizareaconcluziilor analizei.

"Echipa de proiect este condusă de Marius Popenţiu, fostdirector general al SNR, în prezent director executivStrategie-Dezvoltare în cadrul operatorului. Tot el se ocupă şi depunerea în practică a procesului de restructurare a SNR. Dupăfinalizarea analizei, voi merge la preşedintele Băsescu şi îi voispune ce se poate face în privinţa unificării reţelelor detransmisie a datelor deţinute de stat", a spus Vreme.

El a menţionat că, la finele lunii septembrie, Popenţiu a fostînlocuit la şefia SNR cu un fost director general al Romtelecom,Cristian Niţu, care a ocupat această poziţie în intervalul2003-2004.

La începtul lunii septembrie, când Valerian Vreme a depusjurământul, preşedintele Traian Băsescu i-a spus noului ministru alComunicaţiilor să-şi facă o prioritate din aplicarea decizieiConsiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind unificareareţelelor de transmisie a datelor până la sfârşitul anului şideschiderea lor către public.

"Aş vrea să plec tot de la o întâmplare de curând când zeci demii de oameni au fost trimişi în mod ridicol la ghişee să-şiplătească dările către stat şi să-l atenţionez pe noul ministru alComunicaţiilor că există o hotărâre CSAT care obligă la unificareainfrastructurilor de transmisie a datelor până la sfârşitul anului.Vă rog să faceţi o prioritate din acest lucru şi să punem învaloare infrastructurile sectoriale care au fost create pe banifoarte mulţi şi sunt prost utilizate, sub capacitatea lor", asusţinut Băsescu.

Vreme la succedat pe Gabriel Sandu la conducerea MinisteruluiComunicaţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO