Mediafax.biz Exclusiv

Kronospan intră în liga marilor exportatori după ce a vândut de peste 200 mil. euro

Kronospan intră în liga marilor exportatori după ce a vândut de peste 200 mil. euro

Autor: Ioana David

12.01.2011, 19:01 40

"Din cauza problemelor din industria lemnuluişi din cea a construcţiilor de pe piaţa locală a trebuit să neconcentrăm atenţia pe pieţele externe. O parte dintre ele sunttradiţionale, altele sunt noi. Cele mai importante destinaţii rămânTurcia, Liban, Grecia, Cipru, Rusia, Ucraina, Ungaria şi Italia", aspus Oana Bodea, reprezentant alKronospan.

Grupul austriac este prezent în România întrei zone, Braşov, Sebeş şi Constanţa, cea mai mare firmă fiindproducătorul de plăci din lemn Kronospan Sebeş. Kronospan producela Sebeş PAL (plăci aglomerate din lemn), capacitatea anuală fiindde 840.000 de metri cubi, şi MDF (medium density fibreboard), iarîn acest caz capacitatea este de 384.000 de metri cubi. La Şebeş(Alba), Kronospan a cumpărat în 2004 facilităţile deţinute degrupul Frati într-un deal estimat la vremea respectivă la 250 mil.euro.

Dacă la Sebeş a cumpărat, la Braşov ainvestit. Fabrica de la Braşov a fost inaugurată în decembrie 2009şi a necesitat investiţii de 200 mil. euro şi produce OSB (plăcidin fibre orientate).

Potrivit unor informaţii anterioare oferite decompanie, peste 50% din producţie merge la export, unde preţurilesunt mai mari cu 5- 10%. Dacă ponderea se păstrează şi în cazulveniturilor, ar rezulta că afacerile Kronospan de la Sebeş şiBraşov s-au ridicat anul trecut la peste 400 mil. euro. În 2009Kronospan Sebeş a avut o cifră de afaceri de 547,9 mil. lei (130mil. euro), în timp ce Kronospan România a rulat un business de 170mil. lei (40 mil. euro).

În 2009, cele mai mari exporturi ale companieis-au făcut în Turcia, unde s-au livrat marfă în jur de 30-35 mil.euro, nivel care era prognozat să se păstreze şi în2010.

La capitolul investiţii, compania şi-a bugetatpentru 2011 o sumă de 20 mil. euro, bani care vor merge în fabricade la Braşov în dublarea capacităţii liniei de producţiei. Pe piaţaprelucrării lemnului Kronospan concurează cu HolzindustrieSchweighofer, Egger iar mai recent şi cu Prolemn. Toate acestecompanii au o prezenţă semnificativă la export, procentul livratdepăşind în toate cazurile 50%.

În total, exporturile româneşti de lemn trecanual de 1 mld. euro, iar cea mai mare parte este reprezentată delemnul brut neprelucrat, potrivit unei analize ZF pe baza datelorInstitutului de Statistică.

Articolele rezultate din prelucrarea lemnului(ca de exemplu PAL, MDF) au sub 50% din total, dar sunt încreştere, susţinute pe de o parte de cerearea mare de la export,iar pe de altă parte de capacităţileexecedentare.

Producătorii au bifat zeci de ţări undeexportă, dar se pregătesc şi pentru altedestinaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO