Mediafax.biz Exclusiv

La jumătatea anului afacerile Kronospan au stagnat. Compania speră ca a doua parte a anului să fie mai bună

La jumătatea anului afacerile Kronospan au stagnat. Compania speră ca a doua parte a anului să fie mai bună

Autor: Ioana David

10.08.2011, 19:22 140

"S-au înregistrat diferenţe în ceea cepriveşte evoluţia vânzărilor pentru diferite produse, dar per totalsituaţia a fost similară anului 2010, (...)Industria mobilei a înregistrat un trendascendent în prima jumătate a anului 2011 spre deosebire de anul2010, când aceasta se afla în plină criză.

Industria construcţiilor şi a amenajărilorinterioare a stagnat pe toate planurile", a spus Oana Bodea,reprezentant al Kronospan.

Rezultatele comunicate de companie pentruprima jumătate a acestui an se referă la activitatea firmelorKronospan România de la Braşov şi la Kronospan Sebeş. Grupulaustriac este prezent în România în trei zone, Braşov, Sebeş şiConstanţa, cea mai mare firmă fiind producătorul de plăci din lemnKronospan Sebeş.

Grupul şi-a bugetat pentru acest an o cifrăde afaceri de 290 mil. euro, în creştere cu aproximativ 10%comparativ cu 2010 (estimare care se referă la activitatea de laBraşov şi Sebeş), potrivit unor informaţii anterioare.

Exporturi constante

Kronospan produce la Sebeş PAL (plăciaglomerate din lemn), capacitatea anuală fiind de 840.000 de metricubi, şi MDF (medium density fibreboard), iar în acest cazcapacitatea este de 384.000 de metri cubi.

La Şebeş (Alba), Kronospan a cumpărat în2004 facilităţile deţinute de grupul Frati într-o tranzacţieestimată la vremea respectivă la 250 mil. euro. Grupul a derulat şiinvestiţii greenfield, la Braşov, fabrica, care a fost inauguratăîn decembrie 2009 după investiţii de 200 mil. euro, produce OSB(plăci din fibre orientate) şi PAL.

Capacitatea de producţie de OSBeste de 270.000 de metri cubi, iar cea de PAL de 80.000 de metricubi.

Kronospan este şi unul dintre ceimai mari exportatori din domeniul prelucrării lemnului, livrărileexterne ridicându-se anul trecut la peste 200 mil. euro, cu 50% maimult faţă de 2009, potrivit unor informaţii anterioare alecompaniei.

"Exporturile s-au păstrat laacelaşi nivel ca anul trecut (în primul semestru - n.red.)", a maispus Oana Bodea.

Pe piaţa prelucrării lemnuluiKronospan concurează cu Holzindustrie Schweighofer, Egger, iar mairecent şi cu Prolemn.

Potrivit ultimelor estimări, anultrecut Holzindustrie Schweighofer îşi bugetase o cifră de afaceride 300 de milioane de euro.

Ani buni în industrialemnului

De cealaltă parte, Egger România,care deţine o fabrică în domeniul prelucrării lemnului la Rădăuţi(Suceava), a obţinut în 2010 o cifră de afaceri de peste 100 demilioane de euro, în creştere de la circa 91 mil. euro anul trecut.Profitul companiei a rămas la un nivel similar celui de anultrecut, la 4,1 mil. euro.

Kronospan, Egger şi HolzindustrieSchweighofer au intrat pe piaţa locală la începutul anilor 2000,atrase de resursele forestiere, de potenţialul pieţeiconstrucţiilor pe termen lung şi de forţa de muncăieftină.

Investiţiile cumulate pe care acestea le-auderulat pe piaţa locală au sărit de jumătate de miliard de euro,potrivit unor calcule ale ZF.

Spre deosebire de Egger şi Kronospan care aurămas în domeniul prelucrării lemnului, Holzindustrie Schweighofera trecut la achiziţia de păduri şi terenuri agricole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO