Mediafax.biz Exclusiv

Laszlo Diosi, OTP: Creditarea îşi revine, dar încă există o teamă reciprocă a băncilor şi a clienţilor

Laszlo Diosi, OTP: Creditarea îşi revine, dar încă există o teamă reciprocă a băncilor şi a clienţilor

Autor: Ciprian Botea

23.02.2012, 10:49 301

"Ianuarie a fost o lună foarte bună din punctul de vedere al creditării populaţiei şi firmelor. Chiar dacă volumele încă sunt mai mici decât în 2007- 2008, vânzările sunt semnificativ mai bune decât în 2010. Există însă o teamă reciprocă: băncile acordă mai multă atenţie riscurilor, iar clienţii sunt mai reţinuţi în a se îndatora", a declarat Diosi.

El afirmă că strategia OTP Bank se va schimba anul acesta şi va acorda o atenţie mai mare agriculturii, un segment de piaţă pe care bancherii au devenit mult mai agresivi în perioada de criză.

"Există încă oportunităţi de finanţare a acestui segment chiar dacă este aşteptat un an agricol mai slab decât 2011. Clienţii din agricultură au un comportament de plată foarte bun şi creditele neperformante pe acest segment nu depăşesc 3-4% din portofoliu."

Şeful OTP spune că de fapt comportamentul de plată al tuturor clienţilor s-a îmbunătăţit în ultima perioadă, iar creditele neperformante aferente portofoliilor de finanţări acordate în criză ajung la 2-3% din total.

"Lunile ianuarie şi februarie sunt în general mai slabe din punctul de vedere al încasărilor din rate din cauza cheltuielilor mai mari din perioada sărbătorilor de iarnă, dar anul acesta clienţii au fost mult mai disciplinaţi şi şi-au plătit datoriile", susţine Diosi.

El afirmă că în cazul clienţilor care înregistrează întârzieri la plata ratelor prima soluţie este restructurarea împrumutului prin diminuarea ratei lunare sau prin acordarea unor perioade de graţie. Circa 60% din clienţii care trec printr-un proces de restructurare revin la graficul de rambursare, declară şeful OTP, dar există şi cazuri de clienţi care nu mai vor să plătească sau nu mai sunt de găsit şi în aceste cazuri se trece la executarea garanţiilor.

Diosi spune că recuperarea creanţelor prin valorificarea garanţiilor este mai dificilă în anumite zone, dar în oraşele mari precum Bucureşti, Cluj sau Timişoara se găsesc mai uşor cumpărători pentru bunurile executate silit.

Cele mai multe bănci încearcă să recupereze intern creanţele din credite cu garanţii, în timp ce împrumuturile de consum care înregistrează întârzieri mari la plată sunt externalizate de multe ori către firme specializate.

Şeful OTP se aşteaptă anul acesta la o restrângere a creditării populaţiei ca urmare a noilor reglementări ale BNR, care restricţionează accesul clienţilor la ipotecarele în valută şi la creditele de consum indiferent de moneda de acordare. Există în aceste condiţii aşteptări ca clienţii să se reorienteze către finanţarea în monedă locală, dar Diosi crede că dobânzile la lei nu au şanse să scadă semnificativ având în vedere că băncile au înăsprit competiţia pentru atragerea de depozite şi plătesc dobânzi din ce în ce mai mari pentru a convinge clienţii să economisească.

"BNR încearcă să ducă piaţa spre creditele în lei, dar nu văd o scădere vizibilă a dobânzilor din cauza luptei pe depozite.Ca să poţi da credite în lei pe termen lung dobânzile trebuie să scadă sub 10% pe an."

Mai multe grupuri financiare străine au probleme cu lichidităţile şi au trasat directive clare subsidiarelor să găsească surse de finanţare locale deoarece vor primi din ce în ce mai puţin finanţare din străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO