Mediafax.biz Exclusiv

Lionăchescu, Capital Partners: Băncile trebuie să înceapă să cureţe din excedent şi să reducă consturile operaţionale

30.08.2011, 13:11 352

În opinia lui Lionăchescu, anunţata fuziune dintreAlpha Bank şi EFG Eurobankarată ceea ce trebuia să se întâmple mai devreme în sistemul bancar european.

"Autorităţile de reglementare europene au plecat de la premisa că sistemul se va autorestructura, dar iată că abia se întâmplă fuziunile, sub presiune. Acum băncile va trebui, inclusiv în România, să înceapă să cureţe din excedent şi să reducă costurile operaţionale. Nu va fi uşor", a spus Lionăchescu, în contextul anunţatei fuziuni.

El este convins că pentru piaţa bancară românească impactul fuziunii celor două bănci elene va fi semnificativ.

"Cât va dura fuziunea, adică cel puţin cinci-şase luni, cele două bănci vor îngheţa orice proiect de dimensiuni semnificative.Va urma o perioadă de repoziţionare, de evaluare", a explicat Lionăchescu.

În acest timp, economia românească va avea de suferit având în vedere poziţia puternică a celor două bănci în sistem, care împreună au pondere de aproape 10% în totalul activelor bancare.

"Important este ca cei din Grecia să impulsioneze procesul de fuziune, să se desfăşoare cât mai rapid, dar trebuie obţinut şi acordul de la Consiliul Concurenţei", a spus Lionăchescu, care a fost, înainte de a deveni partener la Capital Partners, vicepreşedinte la Bancpost, controlată deEurobank.

El apreciază că managerii din ambele organizaţii vor fi preocupaţi în această perioadă numai de rolul pe care îl vor juca în organizaţie ulterior şi în plus nu trebuie uitat că Bancpost are sindicate puternice, moştenite de la fosta bancă de stat, care vor avea un cuvânt de spus în restructurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO