Mediafax.biz Exclusiv

Managerii din spatele mărcilor Unilever: Criza este un barometru pentru a testa maturitatea brandului

Managerii din spatele mărcilor Unilever: Criza este un barometru pentru a testa maturitatea brandului

Autor: Ioana David

16.12.2011, 10:41 446

Gigantul anglo-olandez, care a făcut primul pariu cu piaţa românească în 1996 când a preluat de la stat fabrica de detergenţi Dero din Ploieşti, face acum un nou pariu cu aceşti tineri manageri care au misiunea de a trece cu bine brandurile prin criză.

Pe piaţa bunurilor de larg consum, Unilever se luptă cu Procter&Gamble şi Henkel având în portofoliu brandurile Algida (îngheţată), Becel, Delma şi Rama (margarină), Delikat (condimente) şi Lipton (ceai), Axe, Dove, Rexona (pe segmentul de îngrijire personală) şi Cif, Dero, Coccolino, Domestos sau Omo (pe cel de îngrijirea locuinţei).

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului firma Unilever South Central Europe înregistrată în Prahova a încasat anul trecut 756,7 mil. lei (180 mil. euro)

Ajung în jumătate din locuinţe

În vârstă de 26 de ani, Tudor Ghiurcă face parte de două luni din echipa de marketing Unilever. Absolvent al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, el a început să lucreze în marketing în cadrul Ursus Breweries, iar unul dintre brandurile pe care le-a dezvoltat este Timişoreana.

Venirea la Unilever i-a adus în grijă brandul Dero, despre care spune că se regăseşte într-una din două gospodării din România.

"Criza este un barometru excepţional pentru a valida maturitatea brandului şi doar brandurile cu adevărat puternice se întăresc şi supravieţuiesc în această perioadă", spune Tudor Ghiurcă, Senior Brand Building Manager Laundry al companiei. Prin prezentarea brand managerilor Unilever, Ziarul Financiar continuă seria articolelor despre managerii care se ocupă de mărci (din industria bunurilor de larg consum), cele care sunt motorul oricărui business.

Seria articolelor a început cu brand managerii PepsiCo (din cadrul diviziei de băuturi) şi a continuat cu cei ai producătorului de bere Heineken, Ursus, apoi cu doi dintre brand managerii URBB (United Romanian Breweries Bereprod), cu brand managerii Coca-Cola Company şi cu brand managerul Tymbark.

Dincolo de cifre, oamenii şi modul în care văd evoluţia pieţei îşi pun definitiv amprenta asupra politicii de dezvoltare a unei companii.

Brand managerii pot fi consideraţi oamenii din umbră ai companiilor, fiind destul de puţin vizibili.

În şcoala multinaţionalei

Pe o piaţă dificilă şi extrem de competitivă, brandurile Unilever au avut evoluţii diferite anul acesta, după cum spunea recent Marc Desenfans, preşedintele Unilever South Central Europe. Astfel că managerii de mărci au acum sarcini şi viziuni diferite în legătură cu evoluţia consumului.

În timp ce Tudor Ghiurcă vorbeşte despre faptul că "era marketingului tradiţional este pe cale să apună", iar la consumatori se poate ajunge prin intermediul digitalului, în categoria de îngheţată, de care este responsabilă Otilia Priceputu, retailul tradiţional domină piaţa.

"Principalul canal de comercializare al categoriei de îngheţată este reprezentat de magazinele tradiţionale şi chioşcuri, acestea având cea mai mare pondere din total vânzări. În această categorie sunt incluse şi locuri neconvenţionale (parcuri, grădini, locuri de distracţie, cinematografe etc.)", spune Otilia Priceputu, 32 de ani, brand manager ice cream and tea. Ea lucrează în cadrul Unilever din anul 2005 şi este responsabilă de brandurile de îngheţată Algida şi Napoca, dar şi de brandul de ceai Lipton (hot tea).

În categoria bunurilor de larg consum în care activează consumul a început să scadă în 2009, iar trendul descendent a continuat şi în 2011, astfel încât declinul cumulat a ajuns la aproape 20%.

Îţi îngrijesc casa

"În anul următor, piaţa produselor pentru îngrijirea casei îşi va accentua tendinţa deja sesizabilă de polarizare către branduri puternice (...) şi către produse cu un preţ scăzut.Pe piaţa produselor pentru curăţenia locuinţei încă sunt oportunităţi foarte mari de creştere, având în vedere faptul că ratele de penetrare sunt încă scăzute, iar consumul este la jumătate faţă de ţările din vestul Europei", spune Diana Stan, Senior Brand Building Manager Household Cleaning, care se ocupă de brandurile Cif şi Domestos. Ea a observat că această categorie a reacţionat la condiţiile economice dificile şi au devenit precauţi în ceea ce priveşte cheltuielile. Ea a studiat la Academia de Studii Economice (ASE), secţia SELS (Studii Economice în Limbi Străine), iar încă din timpul facultăţii s-a angajat în departamentul de vânzări. A trecut apoi în trade marketing, iar ulterior în marketing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO