Mediafax.biz Exclusiv

Mangalagiu, Ceramica: Fluctuaţiile legislative "aproape haotice" afectează investiţiile

Autor: Ioan Dornescu

28.02.2011, 15:41 46

"Piaţa materialelor de construcţii îşi revine foarte greu şi vatrece mult timp până vom ajunge din nou la volumele din 2008, depildă. România îşi revine mult mai greu decât alte state afectatede criză, iar fluctuaţiile legislative aproape haotice din ultimulan nu fac decât să întreţină climatul general de stand-by în ceeace priveşte investiţiile. O susţinere activă a liniilor de credit,o relaxare a fiscalităţii excesive şi un control riguros alinstituţiilor bancare ar ajuta la relansarea afacerilor", a afirmatdirectorul general al producătorului de materiale deconstrucţii.

Afacerile companiei au scăzut cu 8% în 2009, de la 58 milioanelei la 53 milioane lei. Reprezentantul Ceramica nu a comunicatvaloarea vânzărilor din 2010.

El a afirmat că anul 2010 s-a aflat, ca şi cel precedent, subsemnul crizei financiare generalizate din România, iar piaţamaterialelor de construcţii a avut mult de suferit din cauza lipseiinvestitorilor şi a blocajului creditelor, precum şi a climatuluigeneral de neîncredere din partea potenţialilor clienţi.

Compania colaborează cu reţelele de magazine pentru casă şidistribuitorii de materiale de construcţii, iar anul trecut asemnat mai multe contracte de parteneriat.

"Programul de investiţii este cel aprobat de AGA, dar punerea înpractică depinde de numeroşi factori economici şi financiari şi arputea suferi amânări în continuare, până la redresarea contextuluigeneral al afacerilor pe plan naţional şi nu numai", a afirmatreprezentantul companiei.

Compania a anunţat în 2008 că intenţionează să aloce fonduripentru extinderea producţiei.

Mangalagiu a precizat că producătorul de materiale are stabiliteo serie de strategii de marketing care să stimuleze vânzările în2011, fără să ofere detalii.

Potrivit sursei citate, piaţa cărămizilor a înregistrat ocreştere uşoară anul trecut, în contextul în care au dispărutdezvoltatorii imobiliari iar construcţiile s-au bazat pe investiţiiindividuale.

EuroBrick International, controlat de fonduri administrate deAdvent International, are 84,8% din acţiunile Ceramica, conformcelor mai recente raportări remise Bursei.

Compania din Iaşi este listată pe piaţa Rasdaq a BVB, are uncapital social de 57,12 milioane lei, împărţit în 114,24 milioanede acţiuni, cu o valoare nominală de 0,5 lei/titlu.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile firmei a avut loc la 23februarie, la un preţ de 0,551 lei/ titlu, în scădere cu 1,87%,cotaţie la care Ceramica are o capitalizare de 62,9 milioanelei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO