Mediafax.biz Exclusiv

Marea fuziune Alpha - Bancpost a rămas în aer

Marea fuziune Alpha - Bancpost a rămas în aer

Autor: Razvan Voican

11.03.2012, 18:46 782

La sfârşitul lunii ianuarie, Alpha Bank a anunţat la Atena că este nevoie de convocarea unei noi AGA pentru discutarea termenilor fuziunii, susţinând că planul de restructurare a datoriei publice a Greciei ar schimba datele iniţiale, efectele asupra celor două bănci implicate în proiectul de fuziune urmând a fi disproporţionate. În schimb, Eurobank a ieşit cu o poziţie diametral opusă, afirmând că nu există niciun motiv de amânare a fuziunii.

Alpha Bank a promis că va reveni cu indicii privind poziţia sa referitoare la fuziune odată ce se clarifică termenii planului prin care creditorii privaţi sunt implicaţi în restructurarea datoriilor elene. Între timp, termenii s-au clarificat, Alpha Bank şi Eurobank au acceptat să participe la operaţiunea de reducere a datoriilor Greciei cu 107 mld. euro, însă mai departe Alpha păstrează tăcerea în privinţa fuziunii.

Fuziunea locală dintre Alpha şi Bancpost era privită drept o soluţie binevenită pentru ambele bănci care au intrat în criză de pe poziţii vulnerabile, au acumulat pierderi şi au avut nevoie de mai multe injecţii de capital din partea acţionarilor.

După ce în toamna trecută apăruseră emoţii privind impactul consolidării asupra numărului de unităţi şi de angajaţi, precum şi în privinţa împărţirii posturilor de conducere în noua bancă rezultată din fuziune, discuţiile au rămas în suspensie din cauza indeciziei de la Atena. Atât Bancpost, cât şi Alpha trebuie să se concentreze pe propriile planuri de restructurare şi de eficientizare şi să caute soluţii pentru asigurarea refinanţării.

Criza a erodat vizibil poziţiile celor două bănci: dacă pe baza bilanţurilor din 2010 Alpha şi Bancpost adunau o cotă de piaţă de peste 10%, la sfârşitul lui 2011 cotele de piaţă cumulate de-abia mai treceau de 8%.

Alpha Bank a pierdut anul trecut peste 1,5 puncte procentuale din cota de piaţă, în timp ce Bancpost a pierdut circa 0,4 puncte, coborând de pe locul 9 pe 10 în clasamentul băncilor după active.

Faţă de anii trecuţi, situaţia financiară a celor două bănci tinde să se inverseze: în timp ce Bancpost a reuşit să revină pe profit cu un câştig net de 16,6 mil. lei pe 2011 după standardele româneşti de contabilitate, Alpha a înregistrat o pierdere de aproape 118 mil. lei, resimiţind impactul provizioanelor legate de proiecte imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO