Mediafax.biz Exclusiv

Marii traderi de cereale vor fi principalii beneficiari ai taxării inverse

Autor: Gabriel Razi

31.05.2011, 19:13 494

Odată cu aplicarea taxării inverse,furnizorul nu va factura şi nici nu va încasa TVA, cumpărătorulurmând să fie responsabil de plata aceste taxe. TVA nu va fiplătită efectiv, ci doar înregistrată de către cumpărător încontabilitate atât ca taxă deductibilă, cât şi ca taxăcolectată.

Principalii beneficiari ai acestei măsurisunt marii traderi de cereale care în lipsa taxării inverse sevedeau nevoiţi să plătească TVA pentru ca apoi să ceară rambursareaTVA de la stat.

Concomitent cu introducerea acestuimecanism, exporturile de cereale ar putea ieşi din sfera deinfluenţă totală a marilor traderi, în condiţiile în care mariiproducători de pe piaţa locală precum Adrian Porumboiu, CuliţăTărâţă sau Ioan Niculae nu au ieşit la export din cauzamecanismelor complicate de returnare a TVA, preferând să vândăcerealele marilor traderi. Anul trecut marii comercianţi de cerealeau făcut exporturi în valoare de 800 de milioane deeuro.

De cealaltă parte, Ministerul Finanţelorestimează că taxarea inversă va aduce la buget în următorii doi ani650 de milioane de lei (155 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO