Mediafax.biz Exclusiv

Mark Mobius, guru al burselor emergente, şi-a pierdut îndemânarea: doar trei din fondurile pe care le administrează au bătut piaţa

Mark Mobius, guru al burselor emergente, şi-a pierdut îndemânarea: doar trei din fondurile pe care le administrează au bătut piaţa

Autor: Roxana Pricop

23.03.2012, 11:15 258

Din biroul Templeton Asset Management din Singapore, Mark Mobius administrează 13 fonduri de acţiuni cu active nete totale de circa 34 miliarde de dolari, specializate în investiţii pe pieţele emergente precum China, Coreea de Sud, Brazilia, Thailanda, Rusia, India şi Indonezia, Turcia.

Mark Mobius a fost printre primii care au investit în aceste pieţe la finele anilor optzeci, drept pentru care a fost supranumit şi guru al pieţelor emergente, însă doar câteva dintre fondurile de acţiuni pe care le administrează au reuşit să aducă randamente mai mari decât creşterile pe care le-au înregistrat respectivele pieţe de acţiuni.

În anii nouăzeci puţini se aventurau să investească în colţurile emergente ale lumii, din cauza riscurilor politice şi economice, însă Mobius a îndrăznit şi a profitat din plin de creşteri.

El a devenit cunoscut şi pentru stilul său aparte de investiţii cel al unui "globetrotter investor" care vizitează personal ţara sau compania înainte de a decide să investească.Spre deosebire de alţi mari investitori globali, Mobius a evitat să investească în produse financiare compelxe şi riscante, fiind un investitor tradiţional în acţiuni pe termen lung.

Cel mai longeviv fond al său, Templeton Emerging Markets Investment Trust, lansat în 1989, a obţinut un randament de peste 2.200% de la lansare. Cel mai mare fond din administrare Asia Growth Fund, cu active de 18 mld.dolari, lansat în 1991, a înregistrat un randament de 275,7% de la înfiinţare. La extrema opusă se situează fondul dedicat Coreei de Sud, lansat în 1995, care a pierdut 34%, în condiţiile în care piaţa a crescut cu peste 200%.

Simpla publicare a randamentelor fondurilor de acţiuni nu este însă suficientă. Pentru a determina cât de iscusit este un administrator de fonduri, performanţa fondului de acţiuni trebuie comparată cu evoluţia unui indice de acţiuni care reflectă evoluţia pieţelor în care respectivul fond investeşte. Indicele este ales de administratorul fondului drept referinţă din prima zi de funcţionare a fondului. De exemplu, pentru un fond care investeşte pe pieţele emergente principalul indice de referinţă este MSCI Emerging Markets Index.

Pe toată durata de viaţă a fondului, administratorul de fond încearcă să obţină un randament mai mare decât indicele de referinţă. În teorie o performanţă mai mare decât indicele de referinţă este posibilă, în practică însă foarte puţini manageri de fonduri reuşesc acest lucru.

Statisticile arată că în medie fondurile de acţiuni subperformează uşor faţă de indicii de referinţă.

O analiză a ZF a portofoliului de fonduri de acţiuni pe care le administrează Mark Mobius, singur sau alături de alţi manageri de fond, scoate la iveală că doar trei fonduri din cele 11 care au publicate randamentele obţinute de la înfiinţare au un randament mai mare decât indicele de referinţă. Analiza ZF ia în calcul informaţiile din rapoartele lunare pe februarie publicate pentru investitori de administrator.

Templeton Emerging Markets Investment Trust (TEMIT), fond închis de acţiuni listat la bursa din Londra, cu active de circa 3,5 mld. dolari, este de departe cel mai performant cu un randament de 2219% de la lansarea din 1989 faţă de o creştere a indicelui de referinţă MSCI Emerging Markets cu 1009%.

Cele mai mari investiţii sunt în companii din Hong Kong, China, Brazilia şi Thailanda. Al doilea performer este Templeton Frontier Markets Fund cu un randament de 54% din 2008 până în februarie 2012, faţă de o scădere de 24% a indicelui de referinţă MSCI Frontier Markets. Cele mai mari investiţii sunt în Nigeria, Kazahstan, Egipt, Qatar, dar şi România.

Media randamentelor obţinute de fondurile de acţiuni administrate de Mark Mobius de la înfiinţare până la finele lunii februarie 2012 este de 332%, peste media evoluţiei indicilor de referinţă de 326%. Însă unele fonduri au fost lansate la ani distanţă, astfel că această medie nu este cea mai relevantă. Mai utilă este comparaţia randamentelor pe anumite perioade standard: 10 ani, 5 ani sau 3 ani.

În ultimii zece ani, evoluţia medie a indicilor de 331% este mai mare decât media randamentelor de 317% obţinută de fondurile administrate de Mark Mobius. Tot doar trei fonduri au randamente mai mari decât indicii de referinţă, TEMIT şi Asian Growth Fund fiind în top cu randament de peste 400%.

În ultimii cinci ani, de la declanşarea crizei financiare, fondurile administrate de Mark Mobius au obţinut un randament mediu de 41,7%, sub media de 51,3% a indicilor de referinţă, potrivit calculelor ZF.

Media randamentelor obţinute de fondurilor administrate de Mark Mobius în ultimii trei ani, de când bursele internaţionale au început să îşi revină după colapsul cauzat de falimentul Lehman Brohers, este uşor sub media pieţei.

Mai exact, fondurile au câştigat în medie 134,5% în ultimii trei ani, sub media indicilor de referinţă de 138,3%.

Unele din cele 13 fonduri de acţiuni sunt vândute şi investitorilor din România.

Numele lui Mark Mobius este strâns legat şi de Fondul Proprietatea, fond cu active de 3,7 miliarde de euro, printre cele mai valoroase companii listate la bursa de la Bucureşti. El s-a implicat personal în câştigarea mandatului de administrator al activelor FP în 2009 pentru compania Franklin Templeton.

În prezent, el este membru în board-ul de conducere al Petrom, cea mai valoroasă companie din România la care FP este acţionar, cu circa 20% din capital, şi a devenit principalul vector de imagine pentru administratorul FP în România, fiecare vizită a sa la Bucureşti fiind atent urmărită de publicul investitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO