Mediafax.biz Exclusiv

Mincu, Carpatica: Anticipăm intensificarea concurenţei pe piaţa creditelor, care va conduce la reaşezarea costurilor percepute

Autor: Ciprian Botea

19.04.2011, 13:02 137

Înprezent, dobânda medie la creditele în lei acordate populaţieiajunge la 13% pe an, în februarie, cu cinci puncte procentuale maipuţin decât în urmă cu doi ani, potrivit datelor BNR. Crediteles-au scumpit însă la începutul acestui an din cauza costului maimare al finanţării pe piaţa interbancară şi a creşteriipreţurilor.

La euro,dobânzile s-au stabilizat în jurul a 6% pe an, după ce în varatrecută urcaseră peste pragul de 7%.

"Anticipăm o intensificare a concurenţ ei pe piaţa creditelorcare va conduce cu siguranţă la reaşezarea costurilor percepute", aspus Mincu.

Bancherii ar putea fi forţaţi să scadă preţurile datorităintensificării competiţiei, foarte evidentă în cazul împrumuturilorpentru refinanţare.

Înultima perioadă, lupta refinanţărilor a scos la iveală faptul căbăncile îşi permit să practice marje de dobândă foarte scăzute. Deexemplu, BRD promovează un credit imobiliar de refinanţare cu marjăde 3% peste indicatorul Euribor la 3 luni şi dobândă anualăefectivă de circa 6% pe an.

Concurenţa ar putea împinge în jos dobânzile la credite, maiales că cererea de finanţări din partea populaţiei nu dă semne derevenire, iar băncile au nevoie să reia vânzarea de împrumuturi încondiţiile în care nu-şi pot majora veniturile doar pe seamataxării operaţiunilor curente intermediate pentruclienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO