Mediafax.biz Exclusiv

Mondex mai are jumătate din angajaţii din urmă cu un deceniu, dar productivitatea este triplă

Mondex mai are jumătate din angajaţii din urmă cu un deceniu, dar productivitatea este triplă

Autor: Cristina Rosca

29.03.2012, 13:00 230

Mondex are 384 de angajaţi faţă de 862 în urmă cu un deceniu. Cu toate că numărul de angajaţi a scăzut la mai puţin de jumătate productivitatea fiecăruia dintre ei s-a triplat.

Cifra de afaceri a companiei a ajuns în 2010, ultimul an pentru care există informaţii, aproape de nivelul din urmă cu un deceniu. Astfel că în 2010 afacerile au fost de 27,4 mil. lei (6,5 mil. euro), în scădere cu circa 13% comparativ cu anul anterior.

Un nou început

În urmă cu circa o săptămână creditorii producătorului de ciorapi Mondex Sibiu au aprobat planul de reorganizare propus de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), administratorul judiciar al companiei româneşti.

"Planul de reorganizare a Mondex Sibiu aprobat de creditori presupune achitarea integrală a creanţelor garantate, menţinerea şi transferul afacerii funcţionale către o entitate care va continua activitatea şi va păstra locurile de muncă. Acesta este un proces de salvare a întreprinderii, un model folosit şi anterior de CITR", spun reprezentanţii CITR.

Ei adaugă faptul că transferul afacerii funcţionale este benefic şi pentru România, pentru că se menţine un business funcţional, care apoi generează venituri la Bugetul de Stat prin plata taxelor şi impozitelor, menţinerea locurilor de muncă şi realizarea de profit.

Din cele 5 grupe de creditori înscrise în tabelul de creanţe, patru au votat favorabil pla nul de reorganizare. Pentru implementarea planului s-au pronunţat inclusiv furnizorii chirografari, cei care au creditat societatea pe baza unui act sub semnătură privată, deşi acestora nu li se distribuie nicio sumă prin planul de reorganizare propus. Singura categorie care a refuzat propunerea de reorganizare făcută de Casa de Insolvenţă Transilvania este reprezentată de creditorii bugetari.

"Principalii creditori ai Mondex sunt cei bancari, reprezentaţi de BRD, Banca Leumi, Banca Carpatica şi CEC Bank şi statul român", spun reprezentanţii CITR.

Reprezentanţii administratorului judiciar nu au dorit să ofere informaţii despre valoarea datoriilor Mondex, însă au spus că datoriile către creditori urmează să fie achitate, conform planului de reorganizare aprobat, până la finalul anului 2012. Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, datoriile totale din 2010 erau de 63,2 mil. lei, de peste două ori mai mari decât afacerile.

A mizat pe magazine proprii

Planul aprobat recent propune de asemenea eficientizarea afacerii atât la nivelul producţiei, cât şi al distribuţiei. În urma procesului de reorganizare, CITR preconizează că un număr de maximum cinci magazine vor fi închise în cazul în care nu se va reuşi obţinerea unei negocieri mai bune a condiţiilor contractuale.

Reţeaua Mondex numără în prezent 71 de magazine în 33 de oraşe din România.

Cele mai multe sunt localizate în Bucureşti şi Sibiu, câte cinci în fiecare oraş. Din momentul intrării în insolvenţă au fost închise circa 30 de unităţi.

Producătorul de ciorapi a deschis magazine începând cu anul 2005 în principal în oraşele mari din ţară precum Timişoara, Cluj sau Constanţa. Există însă şi magazine deschise în oraşe cu mai puţin de 100.000 de locuitori precum Zalău, Râmnicu Sărat, Oneşti sau Slobozia.

Controlată de fraţii Călin şi Virgil Vîrcola cu, compania sibiană a mizat pe magazine în centre şi galerii comerciale. "Din totalul de 71 de magazine pe care le are reţeaua Mondex, două spaţii comerciale din Sibiu sunt stradale, restul de 69 sunt amplasate în malluri sau galerii comerciale", explică oficialii CITR.

Ei nu exclud posibilitatea deschiderii de noi magazine, însă nu oferă un număr de deschideri. Situaţia va depinde de condiţiile contractuale negociate pentru noi spaţii şi de traficul centrelor comerciale în care sunt amplasate acestea.

În reţeaua de magazine a sibienilor de la Mondex lucrează 160 de persoane. Alte 224 de persoane lucrează în producţie, în fabrica de la Sibiu.

"Credem că cea mai bună soluţie pentru Mondex este transferul afacerii funcţionale pe o altă entitate comercială astfel încât să putem păstra locurile de muncă", reiterează reprezentanţii CITR.

Fabrica Mondex nu funcţionează în prezent la capacitatea sa maximă, însă continuă să producă atât şosete, cât şi dresuri pentru femei.Reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania nu oferă cifre privind producţia.

Din totalul producţiei compania trimite ciorapi şi şosete şi peste graniţele ţării, astfel încât anul trecut 2% din cifra de afaceri au fost realizate din producţia pentru export.

Mondex exportă în principal către piaţa din Franţa. Potrivit ultimelor informaţii, în ultimii ani compania şi-a diminuat în mod intenţionat exportul, în primul rând pentru a reduce pierderile datorate fluctuaţiei cursului valutar şi în al doilea rând din cauza scăderii vânzărilor de pe piaţa externă, ca urmare a invaziei produselor chinezeşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO