Mediafax.biz Exclusiv

MTI va prelua Telecomunicaţii CFR de la CFR SA, în contul unei datorii

Autor: Lidia Neagu

17.12.2010, 13:50 25

"O schimbare a situaţiei actuale este diminuarea debitului pecare CFR SA îl datorează până la suma de 92.479.226,5 lei.Totodată, o altă schimbare o poate constitui şi eficientizareaactivităţii prin simplificarea actului managerial şi implementareacu celeritate a deciziei de la nivelul conducerii MTI la conducereaTelecomunicaţii CFR şi implicit către factorii execuţionali, prinreorientarea serviciilor şi spre alte societăţi din portofoliulMTI, precum şi spre piaţa liberă de comunicaţii", se arată într-unproiect de hotărâre de Guvern elaborat de MTI.

Adunarea Generală a Acţionarilor de la CFR SA a aprobat dejatransferul acţiunilor.

În contul datoriei de 109,25 milioane de lei, MTI a preluat dela CFR SA, în noiembrie, şi Palatul CFR, clădirea în carefuncţionează atât ministerul, cât şi compania feroviară.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei ELCATEL, IonelSocaciu, a declarat că măsura este menită să eficientizezeactivitatea Telecomunicaţii CFR.

"Întâi a fost ideea înfiinţării Companiei Naţionale deTelecomunicaţii, la recomandarea CSAT, însă chestiunea a fostabandonată. Acum MTI a convenit cu CFR SA să preia Telecomunicaţiiîn contul unei datorii, pentru a eficientiza activitatea şi de a nujunge într-un impas economic ca alte entităţi CFR", a declaratSocaciu.

El a spus că Telecomunicaţii CFR înregistrează către bugetulstatului o datorie de 192 de milioane de lei, reprezentândcontribuţii sociale neplătite.

"Datoria nu este din cauza mangementului. Problema datează din2003-2004, de pe vremea lui Necolaiciuc (Mihai Necolaiciuc, fostdirector general al CFR - n.r), când au fost detaşaţi fictiv oserie de angajaţi de la CFR SA ca să îi ascundă de FMI. Pentruaceştia nu s-au plătit contribuţiile sociale, la care s-au adunatapoi şi penalităţi", a afirmat Socaciu.

Mministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a anunţat săptămânatrecută, că Guvernul a renunţat la ideea înfiinţării companiei detelecomunicaţii.

Din companie urmau să facă parte Societatea Naţională deRadiocomunicaţii (SNR), Teletrans, Telecomunicaţii CFR şi RoEduNet,reţea administrată de Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionalepentru Educaţie şi Cercetare (ARNIEC).

Telecomunicaţii CFR are un capital de 16,57 milioane de lei,divizat în 6,62 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 2,5lei.

Compania deţine o reţea de cabluri cu fibră optică de 4.100kilometri, care asigură suportul pentru traficul de voce şi date alactivităţilor feroviare, precum şi canale închiriate pentruoperatorii de telecomunicaţii care nu au reţele de transportproprii la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO