Mediafax.biz Exclusiv

Niculae, Interagro, îşi face grup alimentar

Autor: Cristina Stoian

02.12.2010, 18:40 59

De laîngrăşăminte şi agricultură, omul de afaceri care controlează toatăregiunea Teleorman, a început anul acesta să îşi consolidezebusinessul mizând pe indus tria alimentară. După ce a lansatcentrul de vinificaţie prin intermediul căruia va trimite vin laexport, a anunţat că începe să producă roşii ecologice, iar săptămâna viitoare va inaugura o nouă fabrică de biscuiţi şi na politane.Pe lângă aceste afaceri, Niculae a înscris la Registrul Comerţuluifirme ca Donau Fish, care se ocupă cu procesarea peştelui şiproducerea de conserve, sau Inter agro Lactate, care va producelactate şi brânzeturi.

Cea mai marecompanie a grupului, Interagro, a avut afaceri de 310 mil. euroanul trecut.

Ioan Niculae, proprietarul grupuluiInteragro, începe producţia de biscuiţi şi napolitane într-ofabrică din Zimnicea, după ce, în urmă cu câteva luni, a intrat pepiaţa peştelui procesat, a vinului şi a legumelor, segmente dinindustria alimentară cu vânzări estimate la cel puţin un miliard deeuro anual.

Grupulomului de afaceri teleormănean s-a dezvoltat anul acesta în ciudacrizei şi a consumului în scădere, astfel că Niculae a înscris în2010 la Registrul Comerţului cel puţin cinci companii cu activităţide producţie.

Dacă până acum businessul lui Niculae se axaîn special pe producţia de cereale şi îngrăşăminte chimice,creşterea animalelor şi turism, companiile înfiinţate în 2010 vinsă închidă cercul cu activităţi în procesarea cărnii de peşte,fabricarea de brânzeturi, lactate şi produse de panificaţie sauproducţia de vin.

Potrivit informaţiilor companiei de cercetarede piaţă MEMRB, piaţa bunurilor de larg consum este estimată la 20de miliarde de euro, iar în primele opt luni din acest an vânzărileau scăzut cu 7% faţă de aceeaşi perioadă din2009.

Multe sectoare din industria alimentară şi abăuturilor sunt dominate de companii străine (bere, lactate,dulciuri, uleiuri şi margarine, băuturi răcoritoare), în timp cepieţe precum mezelurile, apa minerală sau vinul se află încă înmâinile antreprenorilor români. Cei mai mari antreprenori românidin industria alimentară sunt fraţii Ioan şi Viorel Micula(European Drinks), Octavian Creţu (Romaqua), Radu Timiş (CrisTim),Raul Ciurtin (Albalact) sau fraţii Dobronăuţeanu(Murfatlar).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO