Mediafax.biz Exclusiv

“Nu cred că dobânzile la depozite vor coborî foarte jos în condiţiile actuale”, spune analistul Aurelian Dochia

Autor: Ciprian Botea

13.03.2012, 14:00 142

"Se observă o reluare a creditării în sectorul privat, iar sectorul public ar putea avea nevoie de mai multă finanţare dacă economia nu va fi destul de dinamică.Eu nu cred că în aceste condiţii dobânzile la depozite vor coborî foarte jos", afirmă el.

În prezent, ofertele de depozite în euro cu dobânzi de peste 4% pe an sunt o prezenţă obişnuită pe piaţă, existând chiar cazuri în care dobânzile urcă la 5% pe an.

În ceea ce priveşte creditarea, băncile nu dau deocamdată niciun semnal de ieftinire a împrumuturilor şi încearcă să-şi îngroaşe marjele de câştig (diferenţa dintre dobânzile plătite la depozite şi cele percepute la credite) pentru a-şi acoperi cheltuielile încă mari cu provizioanele de risc.

"Băncile au în continuare probleme foarte mari cu creditele neperformante care au ajuns la un nivel astronomic şi încearcă să-şi vindece aceste răni, aceasta însemnând inclusiv marje mai mari de dobândă", consideră Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO