Mediafax.biz Exclusiv

O firmă din Anglia face la Cluj un soft de traduceri automate

Autor: Laurentiu Cotu

15.11.2010, 17:23 176

Furnizorul de servicii lingvistice SDL LanguageWeaver va investi anul viitor 2 mil. euro în dezvoltarea centruluioperaţional deschis în urmă cu doi ani la Cluj-Napoca, unde va maiangaja încă 40 de oameni.

"Suma de două milioane de euro reprezintăbugetul alocat pentru biroul din Cluj, iar investiţiile se vororienta către dezvoltarea tehnologică, modernizarea infrastructuriişi susţinerea dezvoltării profesionale aangajaţilor.

Deocamdată, nu există intenţia de a deschidenoi centre în alte zone din ţară", a declarat pentru ZFTransilvania Adrian Gocan, manager al Language Weaver Cluj, centruloperaţional din România al companiei SDL LanguageWeaver.

Biroul din Cluj, în care se desfăşoară operaţiuni lingvistice şi dezvoltare software, a avut anul trecut unrulaj de circa 550.000 de dolari, pentru anul în curs companiaestimând afaceri totale de 1,2 mil.dolari.

Centrul operaţional Language Weaver din Clujoferă servicii de comunicare şi traducere automată companiilor.Potrivit reprezentanţilor biroului din Cluj, în prezent firmele dindomeniul digital apelează tot mai mult la serviciile de traducereautomată.

"Volumul de informaţie digitală aflat peinternet creşte în mod continuu, la fel şi nevoile clienţilor de aprimi informaţia în limba proprie. Se estimează că în urmă torii 5ani «maşinile» de traducere automată vor contribui la translatareaa peste 50% din conţinutul informa ţiilor digitale", a afirmatGocan. Reprezentanţ ii Language Weaver spun că traducerile automateîncep să aibă un rol din ce în ce mai însemnat în procesareainformaţiei de pe net.

Cel mai recent produs SDL Language Weaverapărut pe piaţă este aplicaţia software SDL BeGlobal. "Produsulreprezintă o platformă web destinată industriei, care permiteutilizatorilor comerciali să traducă în timp real, în mai multelimbi, informaţ ia digitală de pe internet, de la pagini web pânăla bloguri, forumuri şi chat", a spus Adrian Gocan. Compania dinCluj dispune în prezent de 60 de oameni şi intenţionează ca într-uninterval de cel mult doi ani să crească numărul angajaţilor lapeste 100 de persoane.

"Căutăm în prezent oameni pentru dezvoltaresoftware, însă vom avea poziţii deschise şi pentru inginerilingvişti. Piaţa locală de IT nu duce lipsă de investitori şi deproiecte, mai degrabă este nevoie de forţă de muncă la un nivelînalt de calificare", a precizat Gocan.

Compania Language Weaver a fost înfiinţ ată în2008, ca un centru operaţional al Language Weaver Inc din LosAngeles, California.

În această vară, Language Weaver Inc a fostachiziţionată de către grupul britanic SDL pentru 42,5 mil. dolari,devenind SDL Language Weaver. Compania oferă soluţii de comunicareîn domeniile business intelligence, costumer care, communitycontent şi guvernamental, realizând în 2009 afaceri de 12 mil.dolari.

SDL este listată la bursa din Londra şi aresediul în Maidenhead, Marea Britanie şi dispune de peste 2.000 deangajaţi, în 60 de birouri din 35 de ţări. Printre cei circa 1.500de clienţi ai SDL se numără ABN-Amro, Bosch, Canon, CNH, FICO,Hewlett-Packard, KLM, Microsoft, NetApp, Philips, SAP, Sony sauVirgin Atlantic. SDL a vândut peste 170.000 de licenţe software,iar portalurile sale sunt accesate de mai mult de 10 mil. clienţipe lună. Vânzările SDL au depăşit anul trecut 273 mil.dolari.

"Căutăm în prezent oameni pentru dezvoltaresoftware, însă vom avea poziţii deschise şi pentru inginerilingvişti".a declaratAdrian Gocanmanager al Language WeaverCluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO