Mediafax.biz Exclusiv

Omul de afaceri Ioan Tecar din Dej a avut un rulaj de 88 milioane de euro în 2010

Omul de afaceri Ioan Tecar din Dej a avut un rulaj de 88 milioane de euro în 2010

Autor: Laurentiu Cotu

09.03.2011, 12:06 101

Grupul clujeannumără 10 companii cu profile preponderent productive şi capitalintegral românesc, cele mai mari fiind Pehart Tec, MetalicplasImpex, Metalicplas Distribution sau Samus Construcţii.

Cea mai importantă evoluţie a vânzărilor în2010 a fost înregistrată de compania Pehart Tec, producător dearticole din hârtie tissue, care a încheiat anul trecut cu ocreştere a afacerilor de 71% faţă de 2009. Conform siteuluiMinisterului Finanţelor Publice, compania Pehart Tec a realizat în2009 o cifră de afaceri de 129 mil. lei (circa 30 mil.euro).

Creşterea de 71% realizată dePehart Tec anul trecut a dus businessul lui Tecar cu hârtieigienico-sanitară la peste 220 mil. lei (aproximativ 52 mil.euro).

"La nivelul grupului amînregistrat anul trecut o creştere cu 14% a afacerilor faţă de2009. Dacă luăm fiecare business în parte, unele companii şi-aurealizat bugetul de venituri şi cheltuieli stabilit pentru 2010 sauchiar l-au depăşit, însă altele au scăzut", a declarat pentru ZFTransilvania Ioan Tecar, preşedintele MG-Tec Grup.

Chiar dacă domeniulconstrucţiilor a fost în scădere în 2010, compania SamusConstrucţii (lucrări de construcţii industriale, fabricareabetonului) a înregistrat o creştere cu 13% a vânzărilor faţă deanul precedent, în timp ce compania Expo Autotec (specializată învânzarea de camioane şi componente provenite din dezmembrări auto)a avut anul trecut afaceri în creştere cu 40% în comparaţie cu2009.

În ceea ce priveşte restulcompaniilor membre ale grupului MG-Tec, acestea au înregistrat anultrecut scăderi cuprinse între 14 şi 23% faţă de 2009, cea maiafectată fiind în continuare firma Metalicplas (producător de sârmălaminată).

"Cred că anul 2011 va fi unulgreu pentru afacerile grupului, chiar dacă văd o uşoară revenire aactivităţilor din semestrul al doilea.Ne bazăm în continuare pe deciziile luate lanivel de grup în 2010, reconsiderând pieţele anumitor produse", aprecizat Tecar.

Acesta mai spune că recesiunea economică aîncetinit semnificativ lucrările în do meniul construcţiilor,blocând planurile de in vestiţii din sectorul imobiliar. În ceea cepriveşte piaţa de hârtie igienico-sanitară, aceasta îşi va continuaritmul anual de creştere, de circa 8%.

"În acest an afacerile din domeniulconstrucţiilor vor începe uşor să-şi revină. Am bugetat pentrucompania Samus Construcţii o creştere cu 20% a afacerilor faţă de2010, fiindcă în acest domeniu avem deja lucrări contractate, iarpentru Pehart Tec un plus de 10%, pe baza investiţiilor ce vorurma", a mai spus preşedintele MG-Tec.

Tecar nu a oferit mai multe informaţii înceea ce priveşte proiectul investiţional de la Pehart Tec. Omul deafaceri clujean anunţa anul trecut semnarea unui contract cu MetroUngaria pentru comercializarea produselor finite Pehart Tec(prosoape de bucătărie, hârtie igienică sau şerveţele) în reţeauaMetro.

Totodată, articolele Pehart Tec sunt vânduteşi în Germania către lanţul de magazine Metro prin intermediul unuidistribuitor (KMK Ger many). Pe piaţa internă, produsele com panieicontrolate de Tecar ajung în reţelele de magazine Real, Profi,Metro sau Penny.

În 2009, fabrica Pehart Tec din judeţul Albaa beneficiat de o investiţie de 26 mil. euro, finalizată prinachiziţionarea şi instalarea unei noi maşini de hârtie tissue şi aunei linii de convertire prin care hârtia ajunge produs finit(prosoape de bucătărie, hârtie igienică, şerveţele). Pe segmentulmaterialelor de construcţii, MG-Tec colaborează cu diferitemagazine specializate, depozite en-gros şi endetail şi firme cuactivităţi de construcţii.

Pe piaţa produselor metalurgice, principaliicompetitori ai companiilor membre MG-Tec sunt Ductil Steel Buzău,Mechel Câmpia Turzii, Dan Steel Beclean, iar pe segmentul hârtieitissue companiile Comceh Călăraşi şi Vrancart Adjud.

Dintre cei 1.149 salariaţi ai MG-Tec, ceimai mulţi sunt angajaţi ai companiilor Metalicplas Impex şi PehartTec. Omul de afaceri Ioan Tecar deţine 90% din acţiunilecompaniilor grupului MG-Tec, restul titlurilor aflându-se înposesia soţiei acestuia, Irina Tecar.

Tecar şi-a clădit grupul MG-Tec prinachiziţii succesive, în mare parte a unor firme aflate aproape defaliment, numele acestuia devenind mai vizibil în momentul în carea semnat în 2009 un acord de 6 mil. euro cu Banca Europeană pentruReconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), prima implicare a băncii într-oafacere privată românească nebancară

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO