Mediafax.biz Exclusiv

Ordonanţa 50/2010 care a eliminat comisionul de rambursare anticipată la creditele de retail i-a ajutat pe clienţi să scape de datorii de 390 mil. euro

Ordonanţa 50/2010 care a eliminat comisionul de rambursare anticipată la creditele de retail i-a ajutat pe clienţi să scape de datorii de 390 mil. euro

Ordonanţa 50/2010 privind creditul de retail rămâne singurul instrument prin care autorităţile au susţinut drepturile consumatorilor în relaţia cu băncile, sprijinul acordat în contextul crizei fiind însă mult mai slabă decât în cazul Ungariei

Autor: Ciprian Botea

03.10.2011, 18:55 674

Circa 160.000 de români au luat credite de refinanţare sau de consolidare a datoriilor cu o valoare cumulată de peste 850 mil. euro (3,6 miliarde de lei) din luna iunie a anului trecut şi până la sfârşitul lunii mai 2011, numărul acestora fiind dublu faţă de cel consemnat în perioada iunie 2009 - mai 2010, potrivit datelor strânse de Consiliul Concurenţei de la bănci.

Mai mult de 90% din numărul total al creditelor de refinanţare au fost în lei, valoarea datoriilor consolidate ridicându-se la 2,17 miliarde de lei (515 mil. euro).

Totuşi, ritmul de creştere este mai vizibil la refinanţările pe valută, unde media lunară a crescut de aproape trei ori faţă de intervalul iunie 2009 - mai 2010, până la 1.000 de credite.

Lupta bancherilor pentru a atrage clienţi foşti "prizonieri" ai concurenţei blocaţi în contracte cu dobânzi ridicate s-a deschis în vara anului trecut după ce a fost eliminat prin ordonanţă de urgenţă comisionul de rambursare anticipată, care constituia principala barieră în calea refinanţării.

"Eliminarea şi respectiv reducerea comisionului de rambursare anticipată au interesat, în principal, trei categorii de operaţiuni bancare: creditele de refinanţare, rambursările anticipate şi renegocierea în condiţii avantajoase pentru clienţi a termenilor contractelor de credit. Reducerea cheltuielilor notariale şi a celor legate de constituirea ipotecii încurajează procesul de refinanţare", spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Comisionul de rambursare anticipată ajungea până la 5 - 6% din suma plătită în avans în funcţie de bancă şi de tipul creditului.

Ordonanţa 50 privind creditele acordate populaţiei, la care a contribuit şi Concurenţa, a eliminat însă comisionul la împrumuturile cu dobândă variabilă şi l-a limitat la maximum 1% la cele cu dobândă fixă.

Valoarea medie a unui credit de refinanţare în moneda naţională a ajuns la aproximativ 15.000 de lei (3.500 de euro), în cea mai mare parte fiind vorba de împrumuturi de consum.

Astfel, aproape 6% din creditele în lei acordate de bănci populaţiei au fost refinanţate.

De cealaltă parte, creditele în valută de refinanţare au o valoare medie de peste 28.000 de euro (circa 120.000 de lei), cele mai multe fiind finanţări imobiliare.

Potrivit Consiliului Concurenţei, valoarea totală a creditelor de refinanţare în valută acordate în perioada iunie 2010-mai 2011 se ridică la 338 milioane de euro.

În cazul creditelor imobiliare, mai puţini clienţi şi-au putut refinanţa datoriile din cauza scăderii valorii garanţiilor. Totodată, valoarea sumelor rambursate anticipat de către clienţi din resurse proprii în perioada iunie 2010 - mai 2011 a atins 390 milioane de euro (1,65 miliarde de lei).

"Ulterior lunii iunie 2010, numărul de rambursări anticipate s-a situat pe un palier superior faţă de perioada precedentă. Acest efect este mai pregnant la creditele în valută", a comentat Chiriţoiu.

Două treimi din rambursările anticipate au fost efectuate în cazul creditelor în valută.

Economiile efectuate de clienţii băncilor datorită eliminării comisionului de rambursare anticipată se ridică la 37 mil. euro, potrivit calculelor Concurenţei.

Calculele se bazează pe un comision mediu de rambursare anticipată de 3% şi o valoare totală a creditelor refinanţate şi rambursate anticipat de peste 1,24 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO