Mediafax.biz Exclusiv

PeliFilip: Au fost perioade când era greu să atragi clienţi. Am început cu 30 şi am ajuns la 250

PeliFilip: Au fost perioade când era greu să atragi clienţi. Am început cu 30 şi am ajuns la 250

Autor: Cristi Moga

13.04.2011, 19:13 158

"A fost un moment dificil, în perioadanoiembrie 2008 - mai 2009, când eram la început, aveam o bazăfinită de clienţi şi nu ne puteam propaga corect: nimeni nu erainteresat de o firmă nouă de avocaţi. De atunci a fost însă untrend ascendent permanent pentru noi. Am încheiat 2008 cu 30 declienţi şi acum avem peste 250", a declarat Peli într-un interviupentru ZF.

Politica firmei este de a nu furniza date privind cifra deafaceri, dar la nivelul numărului de avocaţi Peli Filip este unjucător de top 10, potrivit datelor de pe site-ul BarouluiBucureşti.

Firma numără în prezent 40 de avocaţi şi ar urma să ajungă la 45în vara acestui an, prin recrutarea de noi absolvenţi dedrept.

"Am plecat la drum cu 14 avocaţi, suntem 40 şi vom fi 45 înurmătoarea perioadă. Vom încerca să creştem fără să ne diluăm. Suntfirme care au 2.000 de avocaţi de o anumită calitate şi firme carela 100 se diluează total. Aproape 100% din angajările noastre suntla nivel de absolvenţi. După ce am făcut şi recrutări laterale, dela alte firme, am ajuns la concluzia că cel mai bine este să ieiabsolvenţi", spune Peli.

Elconduce casa de avocatură alături de ceilalţi patru parteneri aifirmei, care îşi împart sarcinile administrative, dar continuă săprofeseze în acelaşi timp, deoarece consideră că este im portant săpăstreze contactul cu clienţii esenţiali pentru firmă.

"Ai nevoie de o anumită mărime, unechilibru, pentru a putea duce orice proiect. Opţiunea noastră afost să continuăm să practicăm fiecare dintre par enerii firmei,iar funcţiile administrative să fie împărţite. La firmele mari,poţi merge şi să ţi se aloce un avocat care nu este neapăratpartener. La noi toate proiectele mari au implicarea directă a unuipartener sau mai mulţi."

Peli a lucrat pentru mai mulţi ani în cadrulfirmei britanice Linklaters, după care a făcut pasul către NNDKP,una dintre cele mai mari firme de pe piaţă, unde a ajuns pe poziţiade partener, pentru ca în 2008 să plece alături de alţi doiparteneri ai firmei în cea mai importantă mişcare de pe piaţaavocaturii din acel an.

"În primii zece ani, piaţa avocaturii erabipolară.Acum suntemundeva între 20 şi 30 de firme care contează. Nu cred că vor fischimbări substanţiale în piaţă în următorii ani. În ceea ce nepriveşte pe noi, suntem de părere că nu există dosar în România pecare să nu-l poţi face de la Bucureşti, în condiţiile în careexistă firme bune şi în ţară, astfel că nu intră în planurilenoastre să ne extindem şi nici să fuzionăm cu vreo firmăstrăină."

Peli Filip a colaborat în ultimii ani cufirme internaţionale, precum Freshfields sau Linklaters, care nu auprezenţă locală.

Firma oferă consultanţă în zona de corporateM&A, energie, restructurare şi dreptul muncii, litigii şi realestate, segment coordonat de Francisc Peli, care spune că acestepractici au ponderi relativ egale în ceea ce priveşte veniturileobţinute de firmă.

Peli spune că firma este implicată înprezent în mai multe tranzacţii aflate în diverse stadii denegociere, asistă totodată dezvoltatorii unor proiecte de energieeoliană şi remarcă faptul că piaţa imobiliară este "într-o revenireevidentă".

"Încep să apară unul câte unul proiecteimobiliare care pun deoparte realităţile micro.Sunt tranzacţii cu dezvoltatori carereiau proiecte vechi pe baze noi. Aceste tranzacţii nu se facneapărat cu bani, ci cu capacitatea de a dezvolta şi a genera bani.Sunt proiecte care au ajuns în 2008 pe mâinile unor investitoricare nu erau în stare să dezvolte, iar acum au nevoie de o companiecapabilă să deblocheze proiectul.Erau oameni care credeau că apucă să "dea cartofulfiert mai departe", spune Peli.

El spune că lucrurile în piaţa imobiliarăvor evolua treptat, iar segmentul de birouri are cele mai marişanse să atragă noi investiţii în acest an.

"Nu vor fi într-o zi 30 deproiecte.Va avea loco schimbare graduală a peisajului. Zona de birouri din Bucureşti vacontinua să se dezvolte şi secundar, după caz, şi zona de retail,dar aici trebuie văzută viabilitatea fiecărui proiect. Cheia esteinfuzia de proiecte pe baze economice noi.Va fi o competiţie reală între proiectelevechi şi cele care vin pe noi baze financiare."

Competiţie este şi între firmele deavocatură, iar jucătorii locali continuă să domine peisajul, astfelcă la nivelul anului 2010 cele mai mari firme au fost Ţuca Zbârcea& Aso ciaţii, NNDKP, Muşat & Asociaţii, Boştină şiAsociaţii şi Popovici Niţu & Asociaţii, avocaţi care au încasatcirca o treime din veniturile unei pieţe evaluate la 200 milioanede euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO