Mediafax.biz Exclusiv

Piaţa de leasing s-a oprit din cădere anul trecut şi a revenit la 1,3 mld. euro

Piaţa de leasing s-a oprit din cădere anul trecut şi a revenit la 1,3 mld. euro

Autor: Ciprian Botea

07.03.2012, 09:34 357

Industria leasingului a fost puternic afectată de criză, în special de prăbuşirea vânzărilor de autovehicule, şi a raportat o scădere cumulată de aproape 80% a volumului de afaceri în 2009 şi 2010. Creşterea de anul trecut vine pe fondul unei uşoare revigorări a economiei, dar şi în condiţiile în care firmele de leasing şi-au diversificat portofoliile şi s-au depărtat de zona auto.

"Piaţa de leasing s-a maturizat şi se observă o reaşezare a primilor şapte-opt jucători. Companiile şi-au diversificat oferta şi sunt mai atente la riscuri, iar cele care s-au reaşezat au rezistat mai bine în faţa crizei şi chiar au început să facă profit. Ne-am reorientat către finanţarea vehiculelor grele şi a echipamentelor şi ne-am depărtat de zona auto, iar produsele de leasing au devenit mai flexibile", a declarat Antoaneta Curteanu, preşedintele ALB şi directorul general al UniCredit Leasing - liderul pieţei.

Ea afirmă că ponderea autovehiculelor în finanţările noi acordate de companiile de leasing în 2011 a scăzut până la două treimi din total, faţă de peste 80% în 2005-2006. Leasingul a fost asociat în mod tradiţional cu finanţarea achiziţiilor de autovehicule, dar tot mai mulţi jucători s-au reorientat în ultimii ani spre finanţarea de echipamente şi clădiri pentru a compensa scăderea drastică a vânzărilor de autovehicule noi din perioada de criză.

"Nu vrem să rămânem agăţaţi de auto, dar vom continua să finanţăm şi acest segment. În cazul finanţărilor pentru echipamente marjele de câştig sunt mai mici, dar au o rată de amortizare avantajoasă şi beneficiul este acela că, spre deosebire de vehicule, echipamentele îşi păstrează integritatea fizică", spune şefa UniCredit Leasing.

Circa un sfert din finanţările acordate anul trecut de companiile de leasing su fost pentru achiziţii de echipamente, principalale sectoare vizate fiind agricultura, energia regenerabilă sau serviciile medicale. Echipamentele pentru construcţii rămân, de asemenea, în topul finanţărilor în ciuda problemelor cu care s-a confruntat această industrie.

"Există nişe unde lucrurile merg bine. Spre exemplu, construcţiile au fost afectate mai mult de criză, dar au avut o consistenţă mai mare. Zona medicală şi cea a energiei regenerabile merg, de asemenea, foarte bine. Noi am finanţat anul trecut trei proiecte eoliene şi suntem gata să preluăm proiecte noi, inclusiv pe energie fotovoltaică", afirmă Curteanu.

UniCredit Leasing a dat anul trecut finanţări de 258 milioane de euro, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de aproximativ 20%. Italienii domină piaţa de leasing de mai mulţi ani şi au un avans confortabil faţă de următoarea clasată, Porsche Leasing, care ajunge la o cotă de piaţă de circa 9%.

Următoarele poziţii sunt ocupate de companiile de leasing deţinute de bănci precum Raiffeisen, Piraeus, Volksbank sau BCR.

Puterea brandului unei bănci mari şi forţa de vânzare a acesteia poate contribui substanţial la creşterea afacerilor companiei de leasing afiliate, iar unele bănci au trecut în criză la o strategie de susţinere directă a firmelor de leasing pe care le controlează.

De exemplu, la UniCredit 29% din vânzările de anul trecut au venit prin canalul bancar. "Ne-am apropiat mai mult de bancă, facem cross-selling şi încercăm să venim cu produse complementare la oferta băncii." Companiile afiliate băncilor au finanţat anul trecut bunuri în valoare de 826 milioane de euro, ceea ce înseamnă circa 64% din total.

Companiile controlate de dealeri auto deţin 20% din piaţă, în timp ce firmele independente au o cotă de piaţă cumulată de circa 15%.

Afacerile UniCredit Leasing s-au concentrat în proporţie de 32% pe segmentul echipamentelor, în timp ce tranzacţiile imobiliare au reprezentat 6,5% din finanţări.

Curteanu spune că tranzacţiile de sale & lease back (care presupun vânzarea unui imobil pentru ca în baza unui contract de leasing vânzătorul să-şi păstreze dreptul de folosire a bunului în schimbul unei chirii) au mers foarte bine anul trecut.

UniCredit a încheiat anul trecut opt contracte de tipul sale & lease back, dintre care două în industria hotelieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO