Mediafax.biz Exclusiv

Piaţa imobiliară se va contracta în următoarele 16 luni cu mai mult de o cifră, spune fondatorul firmei de evaluare Darian

Autor: Ioana Mihai-Andrei

24.10.2011, 13:34 717

Politica conservatoare a Băncii Naţionale a Romăniei - de temperare a creditării prin menţinerea dobănzii de referinţă şi noul regulament de creditare - precum şi problemele pe care le au majoritatea băncilor europene, dar în special cele din Grecia, "fac să devină tot mai evidentă tendinţa de limitare a creditării şi implicit a cererii pe piaţa imobiliară", punctează Crivii.

Tot el enumeră un alt semn ce demonstrează scăderea apetitului de creditare în continuare: creşterea ratei creditelor neperformante, ce se datorează şi instabilităţii cursului.

Cumulat, toţi aceşti factori, "vor provoca cu siguranţă o scădere a preţurilor, în special la terenuri de dezvoltare şi locuinţe".

Estimările vin într-un moment în care, după scăderi accentuate, care durează de aproape trei ani, analiştii s-ar fi aşteptat la o evoluţie pozitivă a industriei imobiliare.

Firma Darian a avut în ultimii ani peste 50.000 de clienţi persoane fizice pentru care au fost efectuate rapoarte de evaluare ale proprietăţilor imobiliare din toate zonele ţarii.

Potrivit lui Crivii, nici în următoarele 6-12 luni nu vor apărea niciun fel de creşteri de preţ în acest domeniu "din cauza următorului val al crizei, care va afecta cu siguranţă şi România".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO