Mediafax.biz Exclusiv

Pierderile administratorilor de pensii private obligatorii s-au adâncit

Pierderile administratorilor de pensii private obligatorii s-au adâncit

Autor: Ciprian Botea

05.05.2011, 10:11 1186

Majoritateaadministratorilor au reuşit totuşi să-şi îmbunătăţească rezultatulnet comparativ cu anul anterior sau au înregistrat modificărinesemnificative, creşterea la nivel agregat datorându-se triplăriipierderilor înregistrate de BCR Pensii, de la 9 milioane lei la 31milioane lei, potrivit raportului pe 2010 al companiei.

Pierderea BCR Pensii s-a majorat încondiţiile în care compania a încheiat în 2010 preluarea a douăfonduri de pensii obligatorii (OTP şi Prima Pensie) şi a avutcheltuieli din exploatare de două ori mai mari, de circa 37,2milioane lei.

"Pierderea contabilă se va acoperi conformlegislaţiei în vigoare, iar pierderea fiscală va fi recuperată pe operioadă de şapte ani", se precizează în raportulcompaniei.

Firmele pot să reporteze pierdereacontabilă pe o perioadă de cinci ani în vederea recuperăriiacesteia din profiturile viitoare. Dacă rezultatul negativ nu esteacoperit după cinci ani, compania trebuie să-şi diminuezecorespunzător capitalul social. La sfârşitul lui 2010, BCR Pensiiavea pierderi cumulate de 70,6 milioane lei şi un capital social de182 milioane lei.

Eureko şi Alico şi-au diminuat pierderilecomparativ cu anii anteriori cu 17% şi respectiv 60%, în timp ceBRD şi Aegon şi-au majorat pierderile.

Totodată, Aviva a intrat anul trecut pepierdere, având un rezultat negativ de un milion de lei, după ce în2009 obţinuse un profit de 270.000 de lei.

Al doilea rezultat negativ din piaţă dupăBCR a fost înregistrată de Eureko, care a pierdut 11,9 milioanelei. Pierderile Alico şi Aegon au fost de 1,2 şi respectiv 1,6milioane euro, în timp ce BRD a avut un rezultat negativ de 2milioane lei.

Allianz-Ţiriac a avut o pierdere de 4,5milioane lei faţă de 4 milioane lei, iar Generali a înregistrat unprofit de 271.000 lei.

Cel mai mare administrator de fonduri depensii de pe piaţă, ING a obţinut însă un profit de 2,2 milioanelei anul trecut după o pierdere de 2 milioane lei în 2009. Acestaeste primul an în care compania obţine profit, în condiţiile încare în 2008 pierderea fusese de aproape 160 milioane lei, iar în2007 de 28,6 milioane lei. Pierderea cumulată pe anii anteriori afost acoperită parţial prin diminuarea cu 157 milioane lei acapitalului social.

"Pierderea din 2008 a fost determinată înproporţie de peste 72% de cheltuielile efectuate de agenţii demarketing din perioada de aderare iniţială, cheltuieli efectuate învederea atingerii unei cote ridicate de piaţă", potrivit raportuluianual al companiei.

Administratorii de fonduri de pensii auinvestit sute de milioane de euro în 2007 şi 2008 pentru aceastăpiaţă, iar recuperarea acestor bani va dura cel puţin zece ani,potrivit estimărilor celor mai mulţi jucători.

În schimb, toate fondurile de pensiiprivate obligatorii au încheiat cu un rezultat pozitiv anul trecut,profiturile cumulate ale acestora fiind de 448 milioane lei (circa106 mil. euro), în creştere cu 60% faţă de 2009.

Activele şi rezultatele financiare aleadministratorilor şi cele ale fondurilor sunt complet separate dinpunct de vedere juridic şi contabil. Administratorii fondurilor nuparticipă la profitul obţinut din investiţii, singura sursă devenit a acestora fiind comisionul de administrare de 2,5% dinvaloarea contribuţiilor lunare.

Cel mai mare profit a fost înregistrat deING (171 mil. lei), urmat de Allianz- Ţiriac, cu 102 mil. lei,potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat dinRomânia (APAPR). Cele două fonduri au şi cel mai mare număr deactive, având o cotă de piaţă cumulată de peste 60%.

Pe locul trei după profitul obţinut s-aclasat fondul administrat de Generali, singurul fond cu grad derisc ridicat, cu un câştig de 33,3 milioane lei, cu 48% mai maredecât în 2009.

Fondurile de pensii private obligatoriiadministrau la sfârşitul lunii martie active de 4,88 miliarde lei(circa 1,2 mld. euro) şi aveau 5,27 milioane departicipanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO