Mediafax.biz Exclusiv

Plimob, furnizor IKEA: 2011 a fost unul dintre cei mai buni ani, dar şi acum comenzile cresc

Plimob, furnizor IKEA: 2011 a fost unul dintre cei mai buni ani, dar şi acum comenzile cresc

Autor: Laurentiu Cotu

29.03.2012, 11:20 318

Vânzările companiei vor fi susţinute şi în acest an de comenzile în creştere din partea IKEA, în condiţiile în care 92% din producţia de scaune a fabricii din Sighetu Marmaţiei merge către suedezi.

Anul trecut, afacerile companiei au ajuns la circa 120 mil. lei (aproape 28 mil. euro), în creştere cu 20% faţă de anul precedent. Pe baza estimărilor făcute de conducerea Plimob, până la finalul anului în curs afacerile companiei ar putea ajunge la aproximativ 33 mil. euro.

Mai mult, compania şi-a propus pentru acest an o creştere a capacităţii de producţie cu 20-30% faţă de 2011. În acest sens, Plimob şi-a planificat o investiţie de 4 mil. euro, susţinută în proporţie de 50% din fonduri structurale.

Investiţia presupune achiziţionarea unor noi utilaje, modernizarea spaţiilor de lucru, creşterea capacităţii de producţ ie, precum şi reducerea costurilor de fabricaţie.

Volumul anual prelucrat de compania din Sighetu Marmaţiei este de 40.000 de metri cubi de cherestea, Plimob utilizând în procesul de fabricaţie specii lemnoase precum fagul, stejarul sau mesteacănul.Producţia anuală a companiei este de aproximativ 2 milioane de scaune, la o capacitate lunară de 180.000-200.000 de unităţi.

"Comenzile din partea IKEA sunt în creştere şi în acest an, astfel că mizăm pe o evoluţie pozitivă a vânzărilor Plimob în 2012. Totodată, în acest an vom produce pentru IKEA 2-3 noi modele de scaune", a declarat pentru ZF Transilvania Vasile Godja, director general al Plimob.

Conducerea companiei a spus că anul 2011 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru activitatea Plimob, în condiţiile în care piaţa externă de mobilă a continuat să crească. Producătorul de scaune din Sighetu Marmaţiei mizează şi în acest an pe un trend ascendent al pieţei.

Au angajat 100 de oameni în primele două luni

Compania a angajat în primele două luni ale anului 100 de oameni, astfel că în prezent Plimob are peste 1.400 de angajaţi. Campania de recrutări va continua în acest an pe fondul creşterii volumului de producţie al companiei.

Plimob a angajat şi anul trecut circa 300 de oameni (70 dintre aceştia fiind angajaţi doar pentru perioada verii). Conform unor informaţii anterioare furnizate de Plimob, salariul mediu net în companie a crescut de la 976 lei în 2010 la 1.044 lei anul trecut.

Plimob este o companie cu capital integral privat, având ca principal domeniu de activitate producerea de scaune pliante şi mic mobilier din lemn.

Compania este situată în localitatea Sighetu Marmaţiei, din judeţul Maramureş, iar acţionarul majoritar este Vasile Godja, care deţine totodată şi funcţia de director general al Plimob. Compania a încheiat anul 2010 cu o cifră de afaceri de 99,3 mil. lei (23,6 mil. euro).

Din informaţiile centralizate de ZF de la companii, cei mai mari furnizori locali ai IKEA sunt probabil Sortilemn, Ecolor, Gilmet, Apulum, Cesiro, Plimob şi Princo. De zeci de ani, chiar de dinainte de căderea regimului comunist, suedezii de la IKEA cumpără mobilă de la firmele româneşti. De la pătuţuri pentru copii la diferite decoraţiuni sau accesorii, aceste obiecte ale producătorilor români şi-au făcut loc în oferta concernului suedez.

Situaţia a fost cu atât mai favorabilă pentru furnizori cu cât în 2008 IKEA a închis fabrica locală pe care o deţinea, iar ulterior a vândut-o către austriecii de la Holzindustrie Schweighofer. Unitatea de la Siret, operată prin intermediul Swedwood (divizia proprie de producţie), livra produsele pentru magazinele din întreaga lume.

Exporturi de mobilă mai mari

Mikael Ohlsson, preşedinte şi CEO al gigantului suedez de mobilă şi decoraţiuni interioare IKEA, declara anterior pentru Ziarul Financiar că este în căutarea de noi producători români care să livreze către companie, în condiţiile în care în prezent lucrează cu aproximativ 40 de furnizori locali. Potrivit unor estimări mai vechi ale ZF, achiziţiile IKEA pe piaţa locală sunt de câteva sute de milioane de euro.

Compania suedeză le acordă furnizorilor credite, dar poate susţine şi unele investiţii, iar comenzile pe care le face sunt de volume foarte mari. Însă pune foarte mare presiune pe preţurile pe care le oferă acestor furnizori. IKEA realizează o cifră de afaceri globală de 26 mld. euro şi are 320 de magazine în întreaga lume.

Exportul de mobilă ar putea să crească anul acesta cu peste 12%, comparativ cu nivelul de 1,38 mld. euro din 2011, ritm mai redus faţă de cel de anul trecut de 17%, arată estimările Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Cererea mai mare la export a venit din state precum Germania, Italia, Olanda sau Danemarca, în timp ce ţările unde exportul a scăzut sunt puţine, printre acestea aflându-se Belgia.Anul trecut, importurile de mobilă s-au ridicat la 353 mil. euro, în creştere cu 10%, iar anul acesta prognoza APMR de creştere pentru importuri este de maximum 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO