Mediafax.biz Exclusiv

Portofoliul de retail domină total bilanţul Băncii Româneşti

Portofoliul de retail domină total bilanţul Băncii Româneşti

Autor: Razvan Voican

21.07.2011, 19:00 268

Practic, creditele de retail au însumat 4,3mld. lei (80% în euro), iar cele corporate - 1,45 mld. lei (58% îneuro).

Finanţările pentru comerţ au scăzut la opondere de 6,8% din credite, iar cele pentru industriaprelucrătoare au coborât anul trecut de la 8,2% la 6,8%.

Banca a continuat să-şi majoreze portofoliulde credite de retail pe seama programului Prima casă, care înfazele precedente nu a presupus asumarea niciunui risc decredit.

În structura provizioanelor pentru creditedomină tot retailul, deşi ponderea a scăzut în 2010 de la 81% la73%. Corespunzător a crescut ponderea provizioanelor pentrucreditele corporate, de la 18,8% la 27%.

Banca avea la sfârşitul anului trecutprovizioane pentru riscul de credite în valoare de 362,5 mil. lei.Pentru a proteja calitatea portofoliului, Banca Românească arenegociat anul trecut termenii contractuali pentru creditecorporate de 253 mil. lei (dublu faţă de 2009), respectiv creditede retail de 188,5 mil. lei (faţă de 5,9 mil. lei în2009).

Crina Cosma se retrage din conducereaexecutivă

Crina Cosma (foto), 60 de ani, nu maiocupă din această lună funcţia de director general adjunct alBăncii Româneşti, afirmă surse bancare. Unul dintre veteraniipieţei bancare locale, ea rămâne membru al consiliului deadministraţie şi consilier al CEO-ului MarinosStratopoulos.

În perioada 2009 - 2010, Cosma a fost timpde circa 9 luni director general interimar după plecarea luiAndreas Maragkoudakis.

Conducerea executivă a băncii rămâne să fieasigurată de Marinos Stratopoulos, director general, şi TraianHalalai, director general adjunct şi CFO.

Banca Românească este controlată de National Bank of Greece,care are 89% din acţiuni. BERD deţine 10,2% din bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO