Mediafax.biz Exclusiv

Preţul apei grele pentru reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă va scădea cu 5% în 2011-proiect

Autor: Carol Dan

15.12.2010, 13:57 36

"Începând cu producţia aferentă lunii ianuarie 2011, finanţareacantităţii de apă grea rămase de produs se asigură 80% din preţulfără TVA, de la bugetul de stat, prin bugetul MinisteruluiEconomiei, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie,iar până la 20% din sursele proprii ale Nuclearelectrica. RegiaAutonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) va lua toate măsurileastfel încât preţul apei grele să se reducă cu 5% în 2011",potrivit notei de fundamentare a unui proiect de ordonanţă deurgenţă elaborat de Ministerul Economiei şi obţinut deMEDIAFAX.

Apa grea este produsă de RAAN, care o vinde cătreNuclearelectrica. Preţul acestui combustibil este reglementat,fiind stabilit cu avizul Consiliului Concurenţei.

Guvernul a decis în 2009 că producţia apei grele, destinatăproducţiei electricităţii în reactoerele nucleare 3 şi 4, careurmează să fieconstruite la centrala de la Cernavodă, va fifinanţată în proporţie de 83,56% de la bugetul de stat, iardiferenţa de 16,44% va fi asigurată de Nuclearelectrica,beneficiarul combustibilului.

Ministerul Economiei justifică intenţia de a creşte aportulNuclearelectrica la finanţarea producţiei de apă grea prin lipsaresurselor de la bugetul de stat din cauza crizeieconomico-financiare prin care trece România şi prin risculsistării producţiei de apă grea din cauza lipsei fondurilor.

Centrala de la Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, asigură,cu două unităţi în funcţiune, circa 18% din producţia deelectricitate la nivel naţional. Guvernul, în parteneriat cu cincicompanii energetice, vrea să mai construiească două reactoare,investiţie pe care o evaluează la patru miliarde euro.

Nuclearelectrica este deţinută de stat, prin intermediulMinisterului Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO