Mediafax.biz Exclusiv

Prima investiţie de la zero: Alfred Toepfer construieşte un siloz de 6 mil. euro la Moldova Nouă

Prima investiţie de la zero: Alfred Toepfer construieşte un siloz de 6 mil. euro la Moldova Nouă

Autor: Gabriel Razi

30.01.2012, 18:14 945

"În acest moment construcţia este în stadiu de proiectare. Termenul de finalizare este în luna mai, iar Alfred C. Toepfer va angaja 15 oameni", a spus Alin Datcu, consilier al primarului din Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin.

Capacitatea silozului construit de trader se cifrează între 20.000-25.000 de tone, potrivit datelor din piaţă. În judeţul Caraş-Severin niciunul dintre principalii competitori ai traderului, cu sediul central în Hamburg, nu este prezent.

Alfred C. Toepfer, una dintre cele mai discrete companii din România, a achiziţionat terenul necesar pentru construcţia acestui siloz de la operatorul portuar Tehno Steel Vest, un business de 0,3 milioane de euro în 2010. Oficialii Tehno Steel Vest au confirmat tranzacţia, însă nu au dorit să dea detalii în privinţa valorii contractului sau a suprafeţei de teren vândute traderului de cereale. De cealaltă parte, oficialii Toepfer nu au comentat în niciun fel tranzacţia până la închiderea ediţiei.

S-au reorientat pe investiţii greenfield

Investiţia într-un proiect de tip greenfield, cum este cel de la Moldova Nouă, este o mişcare surprinzătoare din partea traderului, în condiţiile în care în ultimii ani casa de comerţ cu cereale a preferat să achiziţioneze silozuri construite anterior.

Astfel, în urmă cu şapte luni Toepfer a achiziţionat un siloz de 12.000 de tone în Biled, judeţul Timiş, în apropierea graniţei cu Ungaria pentru 2,8 milioane de euro. La acel moment, aceasta a fost prima investiţie făcută în România de companie în ultimii doi ani, după ce în 2010 Toepfer a achiziţionat alte două silozuri în Giurgiu de la acţionarii Avicola Buzău.

Investiţiile făcute de Alfred Toepfer în România arată interesul traderului pentru agricultura locală, sector care a fost anul trecut "vedeta" economiei. Miza este imensă, în condiţiile în care numai recoltele de grâu şi porumb valorează 4,5-5 miliarde de euro în fiecare an. Şi alţi traderi precum Cargill sau Ameropa au făcut achiziţii în ultima perioadă.

Cargill a achiziţionat anul trecut un siloz la Drobeta Turnu- Severin şi a preluat afacerile locale ale producătorului de nutreţuri pentru animale Provimi, iar Ameropa a achiziţionat producătorul de îngrăşăminte Azomureş.

Silozul construit în prezent de Alfred Toepfer în Moldova Nouă face parte dintr-un plan-gigant de investiţii anunţat de Archer Daniels Midland, companie care deţine 80% din acţiunile Alfred C. Toepfer, în luna august a anului trecut.

Acest plan vizează extinderea reţelei locale de silozuri a traderului la 16 unităţi prin construcţia a mai multor unităţi noi pe Dunăre, a unui terminal de export în portul Constanţa, dar şi achiziţia unei flote de barje.

O reţea de silozuri pe Dunăre

Alfred Toepfer deţine în România o reţea de silozuri cu o capacitate totală de stocare de aproximativ 120.000 de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR). Astfel, traderul, care avea la sfârşitul anului 2010 afaceri în România de 380,5 de milioane de euro, operează trei silozuri în judeţul Giurgiu cu o capacitate totală de stocare de 51.000 de tone, dar şi o bază de recepţie a cerealelor la Hârşova în judeţul Constanţa cu o capacitate de 31.000 de tone. Traderul mai deţine două silozuri de câte 9.000 de tone în Corabia, judeţul Olt, şi în Olteniţa, judeţul Călăraşi. Compania este prezentă şi în vestul României printr-un siloz de 6.000 de tone situat tot în apropierea Dunării în judeţul Mehedinţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO