Mediafax.biz Exclusiv

Proiectele de HR aprobate de UE totalizează deja peste 80% din fondurile alocate până în 2013

08.02.2011, 13:29 61

Prefinanţările şi rambursările au fost efectuate prinintermediul AMPOSDRU, autoritatea de management care gestioneazăaceste fonduri.

Până la finele anului trecut,cele 1.962 de firme, ONG-uri, fundaţii sau instituţii de stat careau depus şi au câştigat proiecte finanţate din fondurile europenepentru HR au semnat contracte în valoare de 3,51 miliarde de euro,adică peste trei sferturi (82%) din suma totală acordată Românieide către Uniunea Europeană până în 2013.

Programul Operaţional SectorialDezvoltarea Resurselor Umane a devenit astfel primul program definanţare europeană (din cele şapte programe începute în 2007) carese apropie de final.

În 2007, primul an în care aînceput programul, nu a avut loc nicio lansare de linii definanţare, iar în 2008 şi în 2009 interesul nu era atât de mare,fie din cauza legislaţiei, fie din cauza lipsei de finanţarealternativă.

Însă în 2010 fenomenul a luat oamploare foarte mare, românii au găsit idei de proiecte, au învăţatsă le scrie, au depus şi au câştigat contracte până când aproape căau epuizat fondurile europene.

În acest an, autoritatea demanagement care gestionează banii intenţionează să realoce 150 demilioane de euro de pe axa "Asistenţă tehnică" (care a primitfinanţare pentru funcţionarea şi organizarea autorităţii demanagement), pentru că banii nu vor fi cheltuiţi din cauzalegislaţiei din domeniul achiziţiilor publice. Banii vor firedistribuiţi către o altă linie de finanţare, destinată şomajuluişi economiei sociale, pentru care a existat un interes mai mare înacest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO