Mediafax.biz Exclusiv

Radu, UniCredit: Comparând creşterile economice, dacă ne uităm la costul riscului, ne dăm seama de ce este preferată Cehia şi nu România

Autor: Razvan Voican

16.11.2011, 14:30 258

"Dacă comparăm creşterile economice cu cele din România, dacă ne uităm la costul riscului, ne dăm seama de ce este preferată Cehia şi nu România. După costul cu provizioanele sistemul bancar românesc este mai afectat decât cele din zona euro şi decât cele din ţările din jur pentru că economia s-a dezmorţit mult mai greu şi numai noi am avut o cădere de 7%.", precizează Radu.

Cu toate acestea, el subliniază că UniCredit nu vrea să vândă banca din România.

De asemenea, afirmă că nu a primit din partea BNR o recomandare de majorare a capitalului social, dar se aşteaptă ca profitul pe 2011 să fie inclus în capital, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi.

UniCredit Group a anunţat recent măsurile pe care le va lua în vederea consolidării capitalului.

Planul începe cu o majorare de capital record de 7,5 mld. euro, deja garantată de către băncile care se vor ocupa de plasament şi care este prevăzută să aibă loc în T1 2012.

Cât priveşte regiunea, italienii se vor concentra pe patru pieţe - Polonia, Turcia, Rusia şi Cehia, pe care le consideră cele mai atractive din punctul de vedere al creşterii economice şi al poziţiilor pe care le deţin deja băncile lor, putând asigura o rentabilitate solidă a capitalurilor.

Radu mai spune că în contextul noii strategii a grupului, subsidiarele de servicii financiare afiliate băncii - investment banking sau securities - se vor concentra din ce în ce mai mult pe baza de clienţi comună şi vor fi mai legate de bancă, oferind produse clienţilor acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO