Retail

Producătorul de mobilă Famos din Odorheiu Secuiesc se aşteaptă la stagnare

Autor: Laurentiu Cotu

01.11.2010, 09:55 55

Compania din Harghita a încheiatanul 2009 cu vânzări totale de circa 6,4 mil. euro (27 mil. lei)."Vom realiza în acest an o creştere a vânzărilor cu aproximativ 25%faţă de 2009, însă pentru anul viitor am luat în calcul o stagnarea afacerilor la nivelul lui 2010. Simţim recesiunea probabil dincauza măsurilor de austeritate recent luate de guvernele din Europade Vest", a declarat pentru ZF Transilvania Tibor Dobay, directorgeneral al Famos.

În prezent, 97% din vânzărileFamos merg pe piaţa externă, în ţări precum Germania, Suedia,Olanda, Ucraina, Rusia, Anglia. Anul trecut, circa 55% din articoleerau livrate direct de la producător la magazine.

"Este greu de prevăzut o evoluţiea pieţei în perioada următoare, însă nu cred că va exista oîmbunătăţire în domeniul nostru de activitate. Din cauza crizeitotul devine mai scump, iar încasările refuză să crească."Reprezentanţii producătorului de mobilier Famos spun că, încondiţiile actuale de piaţă, menţinerea portofoliului existent declienţi presupune eforturi din ce în ce mai mari, iar mediul deafaceri necorespunzător influenţează vânzărilecompaniei.

Principalele produse fabricate decompanie sunt mobilierele din lemn masiv şi panou furniruit (piesede sufragerie, dormitoare, biblioteci, mic mobilier), articolecomercializate pe piaţă prin programele Louis Philippe, Avena,Impuls, French Kitchen, Furore, Linate, Olmo, Athene, Linz,Vivaldi, Bolzano, Taunus şi Rosenheim.

Compania are în prezent 450 deangajaţi şi intenţionează să mai angajeze anul viitor 20-30 deoameni în funcţie de proiectele care vor exista. Famosintenţionează să-şi dezvolte capacitatea de prelucrări panouri,pentru acest an compania bugetându-şi investiţii de 600.000 deeuro.

Compania Famos a fost înfiinţatăîn anul 1948 ca şi cooperativă meşteşugărească, devenind în anul1991 societate pe acţiuni cu capital integral de stat. În anul 1999a avut loc privatizarea companiei, acţionarul majoritar fiindAsociaţia Famos 2001 PAS Odorheiu Secuiesc cu 90% dintitluri.Companiaeste listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are uncapital social depeste 1,3 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO